Екатерина Крумова Екатерина Крумова самоосигуряващо се лице

Основание за неначисляване на ДДС при доставка на услуга в страна извън ЕСЗдравейте,
Физическо лице с регистрация по ДДС на основание чл. 100, ал. 1 (регистрация по избор) извършва доставка на услуга (писмени преводи) на клиент в Австралия.

Какво е основанието за неначисляване на ДДС, което трябва да фигурира във фактурата? Отразява ли се тази доставка на услуга в дневника за продажбите?Отговори

 • Здравейте,

  първо нека да споменем, че не сте отбелязала, дали Вашият клиент е ЮЛ или ФЛ, а това е важно, защото при доставките на услуги третирането е различно. Но общият случай е следният:
  - ако получателят е ЮЛ, тогава Вие не следва да начислявате ДДС, като основанието може да бъде - чл. 21 или чл. 86, ал. 3 от ЗДДС
  - ако получателят е ФЛ, тогава Вие трябва да начислите във фактурата ДДС със ставка 20%, изключение от това правило е обсоятелството, при което ФЛ е извън рамките на ЕС и ЕИП и Вие му предоставяте услуги от рода на консултанстки, рекламни, софтуерни, обработка на данни и други определени в ЗДДС. Ако това условие е изпълнено тогава, въпреки че лицето е физическо, Вие НЕ начислявате ДДС във фактурата.

  Поздрави!
  С. Колев
 • Здравейте, господин Колев,

  Благодаря за отзивчивостта Ви!

  Ето уточненията: получателят е в Австралия, тоест извън ЕС и ЕИП. Попитах дали са регистрирани по ДДС, служителката отговори, че не знае, че съм първата, която пита за това от всичките им партньори в Европа и че никой досега от ЕС не им е начислявал ДДС. Иначе са фирма, някаква характерна за Австралия форма на Ltd. (За протокола, аз комуникирам само с проектен мениджър от фирмата, която очевидно не е наясно с правни и счетоводни въпроси.)

  Услугите, които предоставям, са писмени преводи. Нямам идея дали се водят консултантски или други определени в ЗДДС. Хвърлих едно око точно на тази ал. 5 от чл. 21, в която се изброени въпросните услуги, но не зная дали преводите се водят консултантски или някакви други услуги.

  И като споменахте ЕИП, Швейцария е част от това пространство, за нея кои правила важат - като за ЕС или като за трети държави?

  Отново благодаря.

  Поздрави,

  Екатерина Крумова
 • Здравейте,

  щом лицето в Австралия е юридическо, втората част от тезата, която написах относно физическите лица не Ви засяга, а действа общия принцип при доставката на услуги на фирми (ЮЛ) - не начислявате ДДС (0%), а като основание може да запишете това, което записах в горния си коментар.
  А служителката Ви е казала, че незнае, тъй като номерът за ДДС цели в ЕС т.н. VAT e за страните от ЕС; в Австралия има подобен номер, който се нарича GST, за това служителката не е могла да Ви отговори на въпроса.

  Поздрави!
 • Сърдечно благодаря!

  А много ли ще е нахално да попитам как стои въпросът с Швейцария - тя не е в ЕС, но е в ЕИП. Към кой принцип се приравнява в такъв случай, погледнато общо - към вътреобщностните доставки за ЕС или като услуги за страни извън ЕС?

  Скоро ми предстои работа с една швейцарска асоциация, която вероятно няма да има ДДС регистрация.

  Поздрави,

  Екатерина Крумова
 • Здравейте,

  ако предположим, че доставяте услуга на фирма (ЮЛ) в Швейцария, то законът казва, че данъчното събитие е на територията на ЕИП и не следва отново да начислявате ДДС (0 %), а като основание може да запишете например: " чл. 21, ал. 2 от ЗДДС "

  Поздрави!
 • Наистина много, много благодаря! Жив и здрав да сте! :)
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->