Георги Иванов Георги Иванов Потребител

Разходи по посрещане на бизнес-партньориЗдравейте,

1. Фирма посреща безнес-партньори и заплаща техните нощувки, храна и забавления. Мога ли да осчетоводя съответните разходни фактури като необходимо присъщи разходи и имам ли право да ползвам данъчен кредит?

2. Собственик на фирма пътува за чужбина, за да подпише договор с бъдещ клиент. Разходите за самолет, нощувки и храна могат ли да минат като необходимо присъщ разход на фирмата?

Благодаря предварително за отделеното време!Отговори

 • Здравейте,

  относно първия въпрос - според ЗКПО разходи, свързани с посрещане на бизнес партньори, представителни мероприятия, забавления и др. (най-често служебни обеди и вечери, подаръци за бизнес партньори) се третират като представителни разходи, от което следва, че за да бъдат признати за данъчни цели следва да се начисли 10% данък върху разходите. От гледна точка на ЗДДС - за представителните разходи НЯМАТЕ право на данъчен кредит. В допълнение искам да кажа, че за документиране на този вид разходи не Ви е необходим първичен счетоводен документ, а само касов бон (касова бележка) е напълно достатъчен.

  Относно втория въпрос - пак в ЗКПО се казва, че командировъчните разходи не се признават по ЗКПО само ако командированото лице няма никакви правоотношение с командироващото дружество или пътуването няма връзка с дейността на фирмата или се командироват акционери и съдружници в това им качество (т.е. не като управляващи, които извършват дейност в полза на фирмата); От написаното от Вас се разбира, че собственикът пътува в чужбина, за да подпише договор с бъдещ клиент, което абсолютно означава, че пътуването има връзка с дейността на фирмата и разходите следва да бъдат признати за данъчни цели, но трябва да имате впредвид, че при командировка, както и при всички останали случаи, за да бъде данъчно признат един разход, той трява да е документално обоснован, а именно да има първичен счетоводен документ, според Закона за счетоводството, а на това изискване отговаря фактурата.
  За признаването на разход за квартирни пари е необходимо да се представи фактура от хотел или разписка за квартира, а за дневните пари не е необходим разходен документ. Дневните пари са данъчно признати до двойния размер на нормативно определените размери.

  Поздрави,
  С. Колев
 • Здравейте,

  Аз имам същото питане и в получения тук отговор не намирам решение, за това пак ще поставя въпроса.
  Мога ли да отчета като необходимо присъщи разходи нощувките и самолетните билети на бизнес партньори от чужбина, които са за сметка на нашето дружество, платили сме ги с фактури, издадени на името на дружеството ни? Мога ли да ползвам данъчен кредит от фактурата за нощувките? Или и нощувките и самолетните билити би трябвало да считам за представителни разходи и да ги обложа с данък и съответно да не ползвам данъчен кредит за тях?

  Благодаря предварително

  Поздрави
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->