vitoria ivanova vitoria ivanova Потребител

Санкции при грешно съставени протоколи по чл.117В два последователни данъчни периода са допуснати грешки в изчисляването на ДО и ДДС на протоколи по чл.117, ВОП на зеленчуци от Румъния. Как следва да се направят корекциите и какви санкции ще има?Отговори

 • Здравейте, дайте ни съвет, базира на Вашия опит и знания! С колежката се колебаем как да постъпим и дали може да се предприеме нещо, например: да анулираме сгрешените протоколи като ги вкл.с минус верните с плюс в дневниците за поупки и продажби; трябва ли да уведомяваме НАП за тези грешки и какви санкции може да очакваме?
  Четахме в офиса становището на Вашия експерт: Борис Тенчев от 21,.02.2011г., но становището е по темата: санкции при не издаден протокол по чл.117от ЗДДС, И ние ли трябва да действаме според чл.126,?
  Благодаря Ви предварително за компетентния отговор!
  Поздрави, Виктория Иванова
 • Здравейте,

  Според чл. 80, ал. 5 от ППЗДД погрешно съставени или поправени протоколи по чл. 117 от ЗДДС се анулират и се издават нови. При изменение на данъчната основа на доставка или при развалянето на доставка, за която е издаден протокол, лицето издава нов протокол, който задължително съдържа:
  -номерът и датата на първоначалния протокол, издаден за доставката;
  - основанието за издаване на новия протокол;
  - увеличението/намалението на данъчната основа;
  - увеличението/намалението на данъка.
  Протоколът при изменение на данъчната основа се издава не по-късно от 15 дни от датата, на която е възникнало съответното обстоятелство (чл 117 от ЗДДС).
  Съставянето на нов протокол 15 дни след откриване на грешката и попълването на задължителните реквизити, изброени по-горе, като за основание може да посочите техническа грешка, също така отразяването новият протокол в текущия месец според мен са достатъчните действия, които трябва да се предприемат в тази ситуация.

  Поздрави,
  Даяна Христова

 • Здравейте,

  Много Ви благодаря за експресния компетентен отговор!!!
  С риск да звуча леко профански, но понеже ми е за първи път, действията, които трябва да предприемем в стойности са:
  1. анулиране на сгрешения протокол 15/08.02.2015 като запишша стойностите на данъчната му основа и ДДС със минус в Дневниците за покупки и продажби, напр.;-100 и -20лв.
  И
  2. издам нов протокол по чл. 117 : номер:: ,15/08.02.2015 в основание записвам :техническа грешка и стойностно: ДО 150 и ДДС:30лв.?
  Дано съм разбрала правилно?!
 • Здравейте,

  Правилно сте ме разбрали, че трябва да се анулира грешния протокол, но според чл. 78 от ППЗДДС номера на протокола трябва да е пореден т.ст. не трябва да се връщате към номер 15, а да продължите номерацията от последния издаден от Вас протокол. В новия протокол трябва да се отбележи, че се отнася към вече сгрешения с неговия номер и дата. В чл. 117 от ЗДДС е посочено, че корекцията в протокола трябва да е с увеличението/намалението на данъчната основа и увеличението/намалението на данъка т.ст. според мен в новия протокол посочвате само разликата, във вашия случай 50 лева в данъчната основата и 10 лева в данъка.

  Поздрави,
  Даяна Христова
 • Здравейте,
  Много Ви благодаря, ще го направим според Вашите препоръки, макар че ми е трудно да проумея, защо анулирам целия сгрешен, а в новоиздаденият записвам само стойността в намаление или увеличение!?
  Сега откриваме и още един пропуск, направо фатална грешка от миналия месец: незаписан ред-стока,количестбво и стпйност. Може ли да анулираме и издадем нов или трябва да предприемем действия по чл. 126, ал.3 от ЗДДС? Много ми се иска да напиша отново стария протокол като запиша и 2вида стоки на по-малка стойност, за да не уведомяваме НАП?
 • Здравейте,
  С риск да бъда много досадна, когато е в намаление се посочва стойността, с която трябва да се корегира с минус, напр.:-50 и -10лв, ако стойностите са същите,както в горния пример, но в намаление?

  Поздрави,
  Виктория Иванова
 • Здравейте,

  Вариантите Ви са два:
  1. Да анулирате сгрешения протокол и да издадете нов с цялата коректна стойност
  2. Да подадете информация само за разликата, когато обстоятелствата по доставката са се променили ( в увеличение или намаление)
  Във вашия случай след като има изпуснати редове и протокола може да се счита реално за сгрешен, според уточнените детайли по-горе, е по-добре да анулирате грешния и издадете нов с ДО 150 и ДДС 30лв, както сама отбелязахте.
  Във всички случаи поредността на номерата трябва да продължи.

  Поздрави,
  Даяна Христова
 • Здравейте,

  Много Ви благодаря. Възможно ли е да използвам за различните грешки различни методи на корекция, за протокола с изпуснатия ред: анулирам с минус цялата сгрешена данъчна основа и ддс, а за другите два само корекция в намаление, като въведа с минус данъчната основа и ддс до коректните стойности? Възможно ли е това да стане в този ддс период по различен начин въведена корекция за всички протоколи?

  Поздрави,
  Виктория Иванова
 • Здравейте,

  И само още един въпрос, ако ми позволите, при положение, че не анулирам, а само корегирам в увеличение и намаление стойностите на ДО и ДДС при издаването на новия протокол, как ще се обвърже със сгрешения, достатъчно ли е в основание да се запише, издава се във връзка с техническа грешка в: и посочвам номер и дата на стария сгрешен протокол?

  Поздрави,
  Виктория Иванова
 • Благодаря Ви без Ваша помощ щеше да ми е още по-трудно.

  Лека и ползотворна работа!
  Поздрави,
  Виктория Иванова
  • 23 Aug 2016 10:29
  • (Потребител)
  • 0
  Здравейте,
  Имам нужда от съвет по подобен казус. Пред преходния отчет период са подадени в Справка декл. ЗДДС грешна фактура за ВОП и свързания с нея протокол по чл.117 - подадени са с евровата равностойност, вместо с левовата, т.е с по-малки ДО и ДДС. Отговорът от НАП по казуса е, че корекции се правят единствено по реда на чл.126 от ЗДДС, т.е чрез писмено уведомление към НАП, за да извършат те необходимите корекции. Въпроса ми е как да постъпя в случая да направя аз корекцията пред този отчетен период или да си пусна уведомление към НАП.
  • 16 May 2017 18:57
  • DBG 19 (Потребител)
  • 0
  Здравейте,
  аз също имам въпрос относно сгрешена декларация по чл.117.

  Работя в голяма фирма,която получава постоянно внос-стоки от фирма майка Полска.В един момент започнахме да получаваме от друга- дъщерна фирма Румънска внос,но при подаване на декларация по чл.117 сме изписвали ДДС номера на Полската фирма.Въпроса ми е тъй като това се е случило през 2014-2015 г.какви ще са последствията.Освен това искам да отбележа,че ние нямаме задължения финансово към Румънската фирма,а тя е само като посредник.

  Благодаря предварително,
  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->