Гергана Делфс Гергана Делфс ОПЕРАТИВЕН СЧЕТОВОДИТЕЛ

Обезщетение след майчинствоЗдравейте,
Имам две родени деца с 1 год. и 4 мес. разлика, като на 15.01.2012г. излязох в болничен за бременност и раждане на първото ми дете. Сега на 22.06.2015г. изтича платената ми отпуска за отглеждане на дете до 2 год. възраст. След един отработен ден на 24.06.2015г. ще бъда съкратена, поради намаляване обема на работа във фирмата.

1. През последните 10 отработени от мен дни през 2012г. (според чл.177, ал.1 от КТ), съм осигурявана на 770 лв и 2,4 % заплащане за стаж, т.е. 788.48 осигурителен доход и МОД 770 лв. Сега съм на 840 лв + 4,8% доплащане за стаж. Работодателят ще ми изплати обезщетение за 80 дни платен годишен отпуск (за 4 год. майчинство) плюс един месец, т.к няма да работя един месец предизвестие. Какъв ще е размера на обещетението и на ДОД върху него, който трябва да платя?

2. Как ще ми се изчисли размера на паричното обещетение за безработица? Според чл.54б, ал.7, т.1 и 2, (ако съм го разчела правилно) за втората година за времето на платен отпуск за отглеждане на дете се взема среднодневната МРЗ, а за първата година във времето на платен отпуск за бременност и раждане - доходът, от който е определено паричното обезщетение по правоотношенията, по които лицето е осигурено за безработица. Обещетението, описано в първият ми въпрос ще се включи ли в изчисляването?Отговори

 • Здравейте,

  1. За изчисляване на приблизителната сума , която ще получите има прецизно направени калкулатори из интернет средата и ще може залагайки дадените параметри да получите сумата.

  2. Здравейте Обезщетението за неизползван платен отпуск няма да бъде включено към сумата за изчисляване на обезщетението ви за безработица, тъй като върху него не се дължат осигурителни вноски за фонд ДОО- безработица, а само данък ДДФЛ.
  Следователно щом няма дължими и платени осигуровки върху сумата на конкретното обезщетение, то тя не влиза в изчислението на обезщетението за безработица.

  Поздрави
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->