НИНА Тодорова НИНА Тодорова Потребител

Освобождаване от работаБях назначена на работа в детска градина като учителка по чл.325, т.3. След като ме освободиха, назначават друг човек на същата длъжност. Редно ли е?Отговори

 • Здравейте,

  тъй като не сте посочила на какво основание е сключен договорът, от основанието за прекратяване (чл. 325, т.3 от КТ) - то най-вероятно същият е сключен като срочен договор, т.е. за точно определен период за който Вие вероятно сте били наясно и с изтичането на който договорът следва да бъде прекратен. Относно Вашия въпрос, при положение, че договорът е прекратен, не виждам какъв би бил проблемът работодателят да наеме друг служител на мястото на освободения.

  С. Колев
 • Аз работя,имам договор за работа и съм онкоболнаЖ желая да продължа след пенсионна възраст.да работя.
  Няма закон,според който навършиш ли ,пенсионна възраст и не си подал молба за пенсиониране,работодателя може да ти предвести.
  Питам има ли закон,който защитава онкоболните от съкращения или уволнения?
 • Здравейте,

  искам да попитам на какво основание е сключен вашият договор, защото това също е от значение. Законът в който е уредена закрилата при уволнение на специфични групи работници е Кодекса на труда и по- специално чл. 333, ал. 1, т.3. В тази точка е посочено, че когато работник или служител е боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването, то тогава той попада в обхвата на защитените от закона работници. Наредбата, която е посочена в този член е Наредба № 5 от 20.02.1987 г. за болестите, при които работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда, според която ако работник/ служител боледува от онкологично заболяване (чл. 1, ал.1, т.3 от наредбата) е защитен от закона при уволнение и съответно работодателят трябва да спази процедурата при прекратяване на такъв служител. Трябва да споменем, че съгласно наредба № 5 служителят също има задължение да представи документи, доказващи здравословния проблем (епикриза, медицинско удостоверение и др.) от лечебно-профилактичните заведения, където се лекуват.)

  Поздрави,
  С. Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->