анелия иванова анелия иванова Потребител

Гледане на пенсионер на леглоЗдравейте,
Наскоро баба ми, която е пенсионер, си счупи тазобедрената става и освен мен няма кой да я гледа. Издадоха ми болничен за 10 дни, както е по закон, но ми казаха, че имам право на още без заплащане, което мен не ме устройва. Докторът на баба ми каза, че щесе вьзтоноеява много време. Как да постьпя и кьм кого да се обьрна за да получавам някаква парична помощ?Отговори

 • Здравейте,

  В действителност разпоредбата на чл.45, ал.1, т.1 от КСО Ви дава право на парично обезщетение за гледане на болен член на семейството над 18-годишна възраст, но до 10 календарни дни през една календарна година. Като за един и същи осигурителен случай за едно и също време парично обезщетение за гледане на болен член от семейството може да се изплаща само на един осигурен член на семейството.

  Затова е възможно и след Вашите 10 дни да се възползва и друг Ваш роднина (осигурен във фонд ОЗМ с минимум 6 месеца стаж), когато отговаря на изискването за член на семейството на осигуреното лице (баба Ви). А за такива се считат неговите възходящи и низходящи по права линия, съпругът и съпругата. Родство по права линия е връзката между две лица, от които едното произхожда пряко (майка) или непряко (баща) от другото.

  Ако нямате такъв роднина, то Вашето право да ползвате отново това парично обезщетение ще настъпи с навлизането в следващата календарна година.

  Поздрави,
  Николай Иванов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗЗО

-->