Николай Миланов Николай Миланов търговия

Данъчен кредид по фактури за наем на лек автомобилЗдравейте,
Имам регистрирана по ЗДДС малка търговска фирма с два магазина.

1.Ще бъде ли признат данъчния кредит по дългосрочен наем (36 месеца) на НОВ лек автомобил за основна икономическа дейност - Търговия на дребно и зареждане със стоки на магазините, епизодични доставки (основно се използват Куриерски фирми) на поръчани стоки по интернет на адрес на получателя и за административна и управленческа дейност на управителя?

2.Ще бъдат ли признати за разход и консумативите към същия автомобил?

Договорът е с фирма за Рент-а-кар и няма клауза за прехвърлянето на собствеността в края на периода и също така общата сума на всички наемни вноски е значително по-малка от стойността на автомобила. Управителят не е на договор за управление а е самоосигуряващо се лице. Автомобилът е лек - 4+1 места.Отговори

 • Здравейте,

  в настоящия текст на ЗДДС не съществуват ограничения за приспадане на ДДС както за самите плащания по наема на лек автомобил, така и за стоките и услугите, свързани с експлоатацията му, стига те да могат да бъдат свързани с дейността на фирмата и да са документирани по реда, описан в закона.

  В допълнение на ЗДДС, НАП е публикувала Указание № 91-00-88 от 26.06.2013 г., в което по същество са направени следните тълкувания, едно от които гласи:
  "...когато основанието за ползване на лекия автомобил е договор за лизинг или наем, в края на който собствеността не се прехвърля и сумата на вноските по него е значително по-малка от пазарната цена на автомобила, то сделката се определя като наем и е налице правото на приспадане на данъчен кредит както за наемните вноски, така и за стоките и услугите, свързани с лекия автомобил."

  Поздрави,
  С. Колев
 • Благодаря за бързия отговор,

  да аз предварително прочетох предишната ви статия на тази тема преди да ви дам запитване,

  но по същество не разбрах дали задължителното второ условие за признаване на ДК - моята икономическа дейност ще бъде призната за такава, че да и се полага ползването на автомобил под наем т.е. с прости думи:

  Само с два магазина, които ще зареждам с този автомобил и малко пътуване до клиенти и институции ще имам ли право / според НАП!/ на такъв автомобил наема на който да ми бъде признат за ДК?

  Т.Е. Субективно ли е решението на инпекторите за коя икономическа дейност се полага и за коя не такъв автомобил и ако е да то тя зависили от например: Оборот,брой заети лица,управителя дали е на договор за управление или е самоосигуряващо се лице,управленческа дейност и т.н .

  Имали тълкувание в проценти на нормата: "значително по-малка от пазарната цена на автомобила" ?

  Пояснение:

  Става дума за 36 месечен наем на нов лек автомобил без клауза за изкупуване в края на периода
  Общия сбор на вноските е 73% от пазарната стойност на автомобила-това може ли да се тълкува като"значително по малка цена" ?

  Благодаря
 • Здравейте отново,

  когато автомобилът е придобит под формата на оперативен лизинг (т.нар. в практиката договор за наем) не е необходимо да се доказва за каква цел се използва превозното средство. Необходимо е да разполагате с договор за наем на автомобила. Колкото до другото нещо, което сте написали: "...Общия сбор на вноските е 73% от пазарната стойност на автомобила-това може ли да се тълкува като "значително по малка цена" ?"- в практиката е прието, че когато вноските са в размер 75% и повече, тогава независимо от правната форма на договора, той се приема като договор за финансов лизинг и съответно нямате право на ДК за автомобила и СГМ, но във Вашия случай тези 75% не са достигнати, което означава, че договорът се третира като оперативен лизинг и съответно имате право на ДК.

  Поздрави,
  С.Колев
 • Много благодаря,
  сега вече ми стана ясно-не е нужно да доказвам необходима икономическа дейност при договор за наем-подчертавам защото компанията от която ще ползвам автомобила е рент-а кар , а не финансова институция за оперативен лизинг?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->