Jeni Nikolova Jeni Nikolova Гл.счетоводител

Данъчно третиране на кухненско обзавеждане и техника по ЗДДС и ЗКПОЗдравейте,
Ние сме българска фирма със 100% немско участие, която се занимава с търговия на стоки само на дистрибутори. Наскоро купихме сграда, в която има складова и офис част. В момента правим преустройство, като дострояваме зали за обучения. В тях ще се провеждат обучения свързани с новите ни артикули, с новостите в монтажната част, както от наши, така и от немски лектори, идващи от производствените заводи в Германия.

Тъй като към залите ще имаме и кухненски бокс, със закупена кухненска техника, мога ли да ползвам данъчен кредит на ДА и трябва ли да се третират разходите за амортизации, като представителен разход? Ако има решение на НАП относно този казус, бихте ли ми го изпратили, тъй като досега не можах да намеря?Отговори

 • Здравейте,

  След като ще използвате закупените ДА за обзавеждане на кухненските боксове за обучение на персонал и дистрибутори от страната, то Вие имате право на данъчен кредит по ЗДДС и право на разход за амортизации по ЗКПО.

  ЗДДС описва конкретно изключения за използване на данъчен кредит за закупени стоки, услуги и ДА. Няма да е на лице право на данъчен кредит по ЗДДС, ако използвате активите за извършване на освободени доставки, за дейност различна от вашата икономическа дейност или за развлекателни цели, или представителни разходи. Във вашият случай имаме обучение на персонал и осигуряване на условия на труд, което не представлява представителни разходи (чл. 70 от ЗДДС).

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • Много благодаря за отговора.
  Лек и успешен ден!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->