Емилия Ковачева-Илиева Емилия Ковачева-Илиева учител

Освобождаване след навършване на пенсионна възрастОнкоболна съм. Може ли работодателят да ми връчи предупреждение за напускане на работното място, ако съм навършила пенсионна възраст?Отговори

 • Здравейте,

  няма правно основание, в което да се казва, че при достигане на възрастта за пенсиониране, съответният служител трябва да бъде задължително освободен от работа.
  Говорейки за работници със специфични потребности или болести законът и по-специално Кодекса на труда урежда закрила за тях при определени условия.
  Именно в чл. 333 от КТ е уредена закрилата при уволнение на специфични групи работници. В една от точките в посочения член (за справка чл.333, ал.1, т.3) се казва, че когато работник или служител е боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването, то тогава той попада в обхвата на защитените от закона работници.
  Наредбата, която е посочена в този член е Наредба № 5 от 20.02.1987 г. за болестите, при които работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда, според която ако работник/ служител боледува от онкологично заболяване (чл. 1, ал.1, т.3 от наредбата) е защитен от закона при уволнение и съответно работодателят трябва да спази процедурата при прекратяване на такъв служител, т.е. да получи съгласие от Инспекция по труда и/или ТЕЛК(НЕЛК), за да уволни съответноя служител. Трябва да споменем, че съгласно наредба № 5 служителят също има задължение да представи документи, доказващи здравословния проблем (епикриза, медицинско удостоверение и др.) от лечебно-профилактичните заведения, където се лекуват.)

  Искам да обърна особено внимание, че САМО служителите на БЕЗСРОЧЕН ТРУДОВ ДОГОВОР могат да се възползват от закрилата на чл.333 и съответно, ако договорът е сключен като срочен (временен), то тогава съответния служител НЕ може да се възползва от закрилата, предвидена в Кодекса на труда.

  Поздрави,
  С. Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->