Веселин Христов Веселин Христов безработен

Трудови договори след изтичане на срока на изпитванеПривет!
Имам сключени 2 договора със срок на изпитване:
1. По чл. 68, ал. 1, т. 1 във връзка със чл. 70, ал. 1
2. По чл. 68, ал. 1, т. 2 във връзка със чл. 70, ал. 1

Срокът от 6 месеца измина и не съм обърнал внимание. Работниците си остават на работа. По принцип след 5-я ден те стават безсрочни. Искам да са на бесрочни договори. В тоя случай трябва ли да прекратя тези и да ги назнача по чл. 67, ал. 1? Вторият е до завършване на определена работа. Как е редно да постъпя?Отговори

 • Здравейте,

  има няколко начина за промяна на срочен в безсрочен трудов договор.
  Както вие също сте посочил, сългасно чл. 69 от Кодекса на труда трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако са изпълнени две условия:
  - работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя;
  - длъжността е свободна.
  В този случай не е необходимо допълнително писмено споразумение между страните, защото изменението става директно по силата на закона.
  Горното правило се прилага и при сключен срочен трудов договор за заместване на отсъствуващ работник или служител, но само ако трудовият договор със замествания се прекрати през време на заместването. В допълнение тук не следва да подавате уведомление по чл. 62 към НАП.
  Относно другия договор, които е сключен до завършване на определена работа, с изтичането на срока той слевда да бъде прекратен на основание чл. 325, т.3. Единият вариант е да прекратите договора и да сключите нов на основание чл. 67, ал. 1, т.1 или да направите допълнително споразумение на основание чл. 119 от КТ, тъй като промяната на трудовия договор трябва да става двустранно.

  Поздрави,
  С. Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->