Николай Миланов Николай Миланов търговия

ДДС на лизинг на автомобил с N1 сертификат за 3+1 местаЗдравейте,
Предстои ми закупуване на лизинг на SUV автомобил със сертификат N1 3+1 места. Фирмата ми е малка търговска, с магазини.

Въпросът ми е:
1. НАП ще признаят ли ДДС на лизинговите вноски?
2. Ако отговора е не, тогава може ли да ползвам такова само на консумативите при положение, че се откажа от това на лизинговите вноски?
3. Търговията на дребно смята ли се за присъща дейност при придобиването на автомобил 3+1 (товарен) или варианта 6+1 (пътнически) е по добре?Отговори

 • Здравейте,

  когато автомобилът има сертификат N1 тогава се смята, че автомобилът не отговаря на определението за ''лек'', от което следва, че при придобиването му под формата на финансов лизинг принципно имате право на данъчен кредит, както и за всички съпътстващи горивно-смазочни разходи и други. Важно е да се отбележи, че Съгласно ЗДДС за да е налице правото на приспадане на данъчен кредит трябва да са изпълнени и други условия.
  На първо място автомобила трябва да се използва за целите на извършваните от регистрираното лице облагаеми доставки.
  Тук е важно да се отбележи, че след като е упражнено правото на ползване на ДК, за да не се попадне в хипотеза, в която да е необходимо да се начислява ( връща ) данък, е необходимо автомобилът да е ползван само за облагаеми доставки. В случай пък, че се използва за представителни, развлекателни или за лични цели, както и ако се предоставя за безвъзмездно ползване, няма да е налице правото на приспадане на данъчен кредит. Изключение прави безвъзмездното транспортно обслужване от местоживеене до месторабота и обратно, предоставяно от работодател на работници и служители за целите на икономическата му дейност.
  В допълнение трябва да се отбележи, че често данъчните органи не приемат автомобил с хомологация Н1 за товарен и не приемат ползването ан ДК. Истината е, че ако в талона за регистрация от КАТ пише „товарен“, следва да няма никакъв проблем нито за ползване на данъчен кредит, нито за възстановяването му.
  До втория Ви въпрос - когато нямате право на ДК за самия автомобил, то тогава нямате право и за всички разходи за горивно-смазочни материали и други консумативи
  До третия Ви въпрос, ако автомобилът е товарен и това изришно е записано в талона за регистрация от КАТ, лично мое мнение е, че това е по- изгодно.
  Поздрави,
  С. Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->