Александра Куртева Александра Куртева Потребител

Ползване на отпуск след изтичане на първите 8 месеца на трудоотношениетоЗдравейте,
Работих от 11.06.2012г. в сериозна фирма на граждански договор, след това договорът прерастна в трудов от 04.05.2015г. Освен времето от 04.05.2015г. до сега имам и още 2 дни трудов стаж, но работя във фирмата вече трета година. Просветих се, че право на отпуска ми се полага след 8-мия месец от стартирането ми на работа по трудов договор, което се пада по мои сметки в месец декември.

Тези 13 дни, който ми се полагат за тези 8 месеца (20/12*8=13) кога могат да се използват? Как да се прехвърлят за следващата година. Ще се изплатят ли? Какво се случва с тях в случай, че продължа да си работя във фирма?Отговори

 • Здравейте.
  След като работите по трудов договор, работодателят Ви е предвидил в графиците за платен годишен отпуск на фирмата.Изяснете си това с него.

  kazimirc4
 • Здравейте,

  както Вие сте посочили, съгласно чл. 155 от КТ при придобиване на 8 месеца трудов стаж Вие имате право да ползвате платен годишен отпуск в размер не по-малък от 20 РАБОТНИ дни.
  Освен това има специална наредба, в която се посочва, че когато този 8-месечен трудов стаж е придобит през първата година на работа на работника и служителя, той има право на платен годишен отпуск за същата година в пълен размер. Когато обаче част от него е придобита през една календарна година и друга част - през следващата календарна година, то той има право на платен годишен отпуск за първата календарна година пропорционално на трудовия му стаж през тази година. За втората година вече придобива право на платен годишен отпуск в пълен размер.
  Колкото до другия Ви въпрос - ако за съответната година сте придобили право да ползвате платен годишен отпуск, но не сте го ползвали, то тогава според чл. 176 от КТ максимум 10 работни дни се прехвърлят за ползване през следващата, като давноста е 2 години в общия случай. Важно е да се отбележи, че според Кодекса на труда е забранено да се компенсира платения годишен отпуск, освен при напускане на работа - тогава Ви се дължи обезщетение по чл.224 от КТ.
  Обобщено:
  Ако през месец декемви Вие придобиете стаж 8 месеца и тези два дни, които посочвате също като трудов стаж са от 2015г., то тогава за 2015г. ще имате право на платен отпуск в пълен размер - 20 дни, които ако не ползвате ще се прехвърлят през следващата година (2016г.), но не повече от 10 дни.
  Ако тези два дни са от предходна година и Вие придобиете 8 месеца стаж през декември - тогава имате право на платен отпуск в размер на 13 дни, които по аналогичен начин, когато не се ползват се прехвърлят за ползване през 2016г., но в размер не повече от 10 календарни дни.

  Поздрави,
  С. Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->