Petya Djuninska Petya Djuninska Потребител

Прекратяване на трудов договор без предизвестиеЗдравейте,
Назначена съм на трудов договор за 6 месеца срок на изпитване, в полза на работодателя. Никъде в трудовият ми договор не се споменава нещо, относно дали трябва да дам предизвестие за напускането ми и в какъв срок да е то. Mога ли да напусна без предизвестие и дали е законно или биха последвали някакви санкции и т.н.? Дали в такъв случай работодателят ми има право да не ми изплати сумата, която съм изработила до момента?Отговори

  • Здравейте,

    Можете да подадете молба за прекратяване на ТПО по чл. 325, ал. 1, т. 1 от КТ, като в нея посочите дата на прекратяване. Молбата Ви трябва да бъде приета и одобрена. Ако не бъде одобрена, можете да подадете предизвестие, като срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора (справка чл. 326, ал. 2). Освен това, можете да прекратите трудовия си договор без предизвестие, ако е налице някой от случаите по чл. 327 от КТ.

    Ако се прекратява ТПО с предизвестие от Ваша страна и Вие не спазите уговорения срок, то тогава дължите обезщетение на работодателя за времето, за което е неспазен този срок. Ако работодателят не Ви изплати изработеното до момента, можете в срок от 3 год. да потърсите правата си по съдебен ред, като за целта трябва да внимавате срещу каква начислена/изплатена сума се подписвате във ведомостта за заплати.

    Поздрави,
    В. Родева
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->