Маргарита Пенчева Маргарита Пенчева учител

Пенсиониране на учителНа 29 март 2015 г придобих право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, но продължавам да работя. След влизането в сила на промените в Кодекса на труда работодателят има право да ме освободи, но не е длъжен. Ако се споразумея с него да остана на работа, имам ли право работейки да си подам молба за пенсиониране и да продължа да работя?

Ако работодателят иска да ме освободи и ми връчи предизвестие, което аз не подпиша, какво следва от това? На колко работни заплати обезщетение имам право при пенсионирането като учител?Отговори

 • При пенсиониране като учител имате право на обезщетение от осем работни заплати, които включват само постоянните плащания.
 • Здравейте,

  С последните промени в Кодекса на Труда, и в частност Наредбата за Пенсиите и Осигурителния Стаж, считано от 01.01.2015 г., отпадна изискването към заявлението за отпускане на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст да се представят и документи за прекратяване на осигуряването.

  Тоест вече всички лица работещи по трудово правоотношение могат да подадат заявление за пенсиониране, стига да отговарят на необходимата възраст и натрупан стаж, без да е необходимо да прекратяват трудовите си правоотношения.

  Поздрави,
  Николай Иванов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->