Веселин Христов Веселин Христов безработен

Наемане на трудоустроен служителПривет!
Искам да наема баща си на работа, да ми помага, да продава в склада и издава фактури като отсъствам, но той е трудоустроен /ТЕЛК 100%/. Как да го назнача? Какъв договор - трудов или граждански да подпиша с него? Кое ще е "най-безболезнено" за мен от към осигуровки и прочие?Отговори

 • Здравейте,

  Имате право да наемете служител с намалена работоспособност на ТД, ако длъжността е подходяща за такова лице и ако условията по предписанията на здравните органи са спазени. Агенцията за хора с увреждания реализира различни програми и субсидира проекти и фирми, като с тези си действия цели да се насърчи наемането на хора с намалена работоспособност.

  Имате право да го назначите и на граждански договор, което е може би по-добре във Вашия случай, ако наистина ще работи, когато Вие отсъствате. В гражданският договор не се определят работно време и място. Освен това, ако сумата за получаване по ГД е по-ниска от МРЗ след приспадане на нормативно признатите разходи, то осигуровки не се дължат. Но има риск: когато служителят продава (издава касов бон и/или фактура), то може да се счете, че е на длъжност продавач. Тогава вече има изискване за работно време и работно място.

  Имайте предвид, че лицата с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност са данъчно облекчени лица, без значение на какъв договор са назначени (справка чл. 18 от ЗДДФЛ).

  Моят съвет е да се обърнете към служителите на Агенцията, за да Ви дадат конкретни отговори на въпросите относно подпомагането (в какъв размер е, за какъв период от време, ред за получаването му, както и с какъв договор да бъдат регламентирани правоотношенията помежду ви- http://ahu.mlsp.government.bg/home/).

  Поздрави,
  Венета Родева
 • Здравейте Имам подобен въпрос .Ако назнача мой близък с 100% инвалидност ще трябва ли да плащам някакви осигуровки и какви.Има ли някакви даначни облекчения за мен и самия служител ?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->