Стела Лазарова Стела Лазарова Потребител

Откриване на ЕООД за продажба на хранителни стокиЗдравейте!
Имам намерение да открия ЕООД и да отворя малък хранителен магазин. Много съм далеч от всичко и затова имам и много въпроси, защото колкото повече ровя и чета, толкова повече се обърквам.

Ориентирала съм се към доброволно регистриране по ЗДДС, имайки предвид оборота при предишния собственик, защото работих при него като продавач. За срок от 21.08.2014 - 31.12.2014 имаше малко над 25 000 лв. оборот. Доколкото разбрах, ако се надхвърли 50 000 лв. за 12 месеца трябва задължително да се регистрира по ДДС.

Идеята ми е сама да работя, но срещам трудности в обясненията за това. Ако аз съм собственик, управител и работник, как става осигуряването и възнаграждението - и на двете длъжности ли? Някъде прочетох, че не мога да сключа трудов договор със себе си и съвсем се обърках.

Имам ли право да закупя автомобил втора ръка, да го направя фирмен, който да ползвам само и единствено за зареждане на магазина, защото той е в малко село на 20 км. от града? Какви облекчения, ако има такива, мога да ползвам при закупуването му? Ще се признава ли за разход закупуването му, както и горивото за зареждането и гражданските отговорности, винетки, данъци и т.н.?

Как се води счетоводството на ЕООД, регистрирано по ДДС? Знам, че е по-трудно, и съответно по-скъпо. Трябва ли да назнача счетоводител на трудов договор?

Как се прави ревизия в хранителен магазин, защото независимо, че аз ще си работя, ще е нужно да знам как да си я правя?

Извинявам се за многото въпроси, но се опитвам да бъда максимално изчерпателна, за да може да добиете ясна представа за всичко, доколкото е възможно разбира се.Отговори

 • Здравейте,

  Имате много въпроси на които може е добре да се консултирате със счетоводител и юрист.
  Нямам физическата възможност да ви отговоря как се води счетоводство на ЕООД.

  Не е нужно да си наемате счетоводител на трудов договор, може да си сключите договор със счетоводна къща, която ще ви обслужва, както по счетоводни така и по юридически въпроси.

  Желая ви успех!
  Адриана Ноева

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->