Иван Михайлов Иван Михайлов Потребител

Ранно пенсиониранеЗдравейте,

Мой близък има стаж 7 год. 1-ва категория и 25 год. - 2-ра. 3-та мисля е само военната служба - 2 години. Моментната възраст е 57 години.

Какви са вариантите за ранно пенсиониране? Трябва ли да е задължително навършена възраста от 58 години и няколко месеца към 2015 год.?Отговори

  • Здравейте,

    Лицата които подлежат на ранно пенсиониране трябва да отговарят на следните условия: до 31 декември 2015 г. включително, лицата, които са работили 10 години при условията на първа категория труд или 15 години при условията на втора категория труд, могат да се пенсионират при навършване на възраст 47 години и 8 месеца за жените и 52 години и 8 месеца за мъжете при първа категория труд или 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете при втора категория труд, и ако имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете.

    А за всички останали лица остава общото основание за пенсиониране, за което трябва да отговарят на следните условия: през 2015 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 35 години за жените и 38 години за мъжете. Ако нямате възможност да достигните тези параметри, то правото на пенсия се придобива при навършване на възраст 65 години и 8 месеца за жените и мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж.

    Поздрави,
    Николай Иванов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->