MINA DJNKOVA MINA DJNKOVA Потребител

Съкращаване по член 328, ал. 1, т.2Здравейте,
Интересувам се, като съм съкратена по член 328 какви правомощия имам, колко заплати ще ми се изплатят и какво да очаквам в бюрото по труда? Kолко месеца мога да получавам пари и каква сума? Имам непрекъснат трудов стаж около 10 години.Отговори

 • Здравейте,

  Ако бъдете съкратена по чл. 328 ал.1 т.2 от КТ поради закриване на част от предприятието или щата имате следните възможности.

  1. Ако сте майка на дете до 3 години се ползвате от закрилата на чл.333 от КТ и могат да ви освободят само с разрешение на Инспекцията по труда.
  2. Ако договорът ви е постоянен работодателят е длъжен да ви отправи предизвестие за освобождаването. За това време от срока на предизвестието, което не е спазено и работодятеля ви освободи по-рано имате право на обезщетение от него, но не повече от една брутна заплата по чл.220 от КТ.
  3. Имате право на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск по чл.224 от КТ.
  4. Ако в следващият календарен месец след прекратяването не започнете работа или започнете по -ниско платена работа- следва да представите трудова книжка на работодателя си, за да му удостоверите този факт и заявление за изплащане на обезщетение по чл. 222 ал.1 от КТ за оставане без работа. Работодателят е длъжен да ви заплати една брутна заплата или разликата до достигане на тази сума.
  5. Едва след като е изтекъл този календарен месец ще имате право на обезщетение от бюрото по труда.
  6. Имате право на обезщетение 9 месеца ако осигурителният ви стаж е както сте го описали между 10 и 15 години.
  7. Ще получавате 60 на сто от среднодневният осигурителен доход изчислен за 24 месеца назад преди месеца на освобождаване.

  8. Важното е да спазите 7-дневният срок за регистрация в бюрото по труда, след прекратяване на трудовото правоотношение.

  Поздрави
  Адриана Ноева
 • Благодаря Ви!
  Значи един месец след прекратяване на договора трябва да търся една заплата от работодателя? В бюрото по труда се записвам веднага след прекратяване на договора, а обезщетение получавам 2 месеца след прекратяване на договора. Правилно ли съм разбрала.
 • През м.октомври2017 получих исхимичен инсулт.Една година бях в болнични.Края на ноември 2018 се върнах на работа на същото работно място.Работя като Оператор обрабитка на камъни (ТСИ) и съм диабетик инсулиново зависим.Бях представен от ЛКК и на 03.01.19г бях осведетелстван от ТЕЛК,който ми даде 60% нетрудоспособност,но с право да работя на същата длъжност.Продължих да работя и неочаквано на 26.02.19 бях свален от работното си място (ТСИ) с обяснението че трудова медицина неразрешава да заемам тази длъжност.Уверението беше,че ще ми търсят подходяща работа.В момента съм в платен отпуск.Преди няколко дни бях уведомен от фирмата че ще бъда преставен на допълнителен телк преди освобождаване от работа.Работя във фирмата на тази длъжност от 15год а общият ми стаж е 34.Въпросите ми към вас са:
  Трябва ли да присъствам на този допълнителен телк лично?
  Понеже не съм пускал молба и не съм уволнен дисциплинарно по кой член трябва да бъда освободен за да мога според трудовия си стаж да изляза на борсата.
  Имам ли право на година борса и какви обезщетения от работодателя трябва да получа след като съм се разболял в тази фирма и от диабет и от инсулт.
  Консултацията ми е необходима защото имам опасения че ще постъпят непочтено към мен,тей като има доста случай във фирмата
  Тотю Христов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->