Веселин Христов Веселин Христов безработен

Декларация 1 при повече от 30 дни неплатен отпускПривет!
Имам служител, който ползва за м. Април и м. Май общо 23 дни неплатен отпуск. В юни - от 02.06 до 15.06 също ползва неплатен отпуск, т.е от 11.06 той преминава 30-те дни. Правилно ли е следното попълване на Д1: т.13-06, т14-11, т.15-15? Ако и през м.7 /от 01.07/ продължат дните в неплатен отпуск, по същият начин ли се попълва-процедира: записват се първият и последният ден от неплатения отпуск, съответно в т.14 и т.15?Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно чл. 9, ал. 2, т.3 от Кодекса за социално осигуряване за осигуряване за осигуритилн стаж се счета времето на неплатения отпуск до 30 работни за една календарна година. След този период спира осигуряването на това лице. Съгласно чл. 40, ал. 1, т.1, букква Б здравни вноски си дължат за времето на неплатения отпуск, ако лицето не е осигурено на друго основание.

  За месец юни трябва да подадете две декларации образец 1 за лицето. Първата е с код 1 в клетка 12 и в нея трябва да посочите в клетка 15 последния ден от неплатения отпуск, считан за осигурителен стаж - след тази дата спира осигуряването на лицето. Втората декларация за лицето е с код 28 в кретка 12 - лица, които дължат само здравни вноски. За втората декларация не трябва да попълвате клетки 14-26 включително, както клетки 29-34 включително.

  За месец юли подавате само една декларация образец 1 за лицето с код 28 в клетка 12. Тя се попълва по аналогичен начин на декларацията със същия код за вид осигурено лице от предходния месец.

  Поздрави,
  Самуил Димитров
 • Здравейте, работя в ЦДГ " Дора Габе" гр. Шабла,филиал с.Крапец.
  Вече трета път кандидатствам да бъда преместена във Шабла от филиала в Крапец, но все не съм класирана, т.е не съм избороа на директорката.Старши учител съм със 18 години педагогически стаж, 11 като директор с група.През последнити 5 години въпреки недостига на деца за групата, тя не бе закрита.Директорката ме кара да вписвам деца, които не са от населеното място и такива, които пребивават в чужбина.После с месеци съм в отпуск, защото децата боледуват и няма посещаемост.Имам ІІ ПКС и Педагогическа специализация, но това не се отчита от директорката като предимство.Как да постъпя, след като ми се отказват писмени обяснение за взетото решение.
  Благодаря Ви
  П. Христакиева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->