Ася Михайлова Ася Михайлова икономист

Право на обезщетение при временна неработоспособност при неплатен отпускЗдравейте,
Държавна служителка е ползвала отпуск за раждане и гледане на дете до 2 г. възраст, взела е и 6-месечния родителски отпуск за гледане на дете до 8 г. възраст, след което ползва 1 година неплатен отпуск с разрешение на работодателя до 10.08 т.г. Съпругът й работи по нетрудови правоотношения (граждански договор).

От 10.08 поради тежко протичаща втора бременност служителката е в болнични, които по преценка на лекарите трябва да продължат до раждането.

Моля да ми отговорите, следва ли болничният да бъде платен и върху каква основа (при положение, че лицето е било 1 г. и 6 м. в неплатен)? Ако не - какво може да се направи,за да се изплащат на лицето болничните, както и да има право на платен отпуск за раждане и отглеждане на второ дете?Отговори

 • Здравейте

  Ако лицето има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за този риск има право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение.
  В закона не е указано периодът кога точно преди това лицето да се е осигурявало.
  За майката е от значение как ще и бъде изчислено обезщетението и дали ще има право на него.настъпване
  За болничният се взима осигурителният доход за 24 календарни месеца назад 45 дни преди предполагаемата дата на раждане.
  Ако лицето не се е осигурявало през този период и няма осигурителен доход няма база върху която да се определи обезщетението и следователно няма какво да получава.

  Майката може се информира за получаване на помощи от Социалните служби .

  Поздрави
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->