Димана Пешева Димана Пешева експерт ЕП

Управител на ЕООДЗдравейте,

С мъжът ми искаме да открием ЕООД, но не ни е ясно кой е по-изгодно от финансова гледна точка да бъде управител. И двамата работим на трудови договори и искаме да продължим да работим докато се развие фирмата. Мъжът ми е с ТЕЛК.

На кой от двамата ще бъде по-изгодно да бъде отворена фирмата и кога започват да са плащат осигуровките на управителя като СОЛ (ако в началото фирмата няма извършена дейност, трябва ли да се заплащат осигуровки, или заплащането започва след реализирането на първия договор)?

Благодаря Ви предварително за отделеното време!Отговори

 • Здравейте,

  не можете да откриете ЕООД (ЕДНОЛИЧНО дружество с ограничена отговорност) с мъжа Ви, то може да е само на един от вас.

  Щом мъжът Ви е с ТЕЛК, ако има и излязло решение от НОЙ за пенсия, то най- изгодно ще бъде той да е собственик и управител на дружеството. В такъв случай, той ще се осигурява само здравно (като СОЛ), като размера на вноската към момента е 8%, а минималната сума върху, която трябва да се осигурява е 420лв, тост месечната вноска ще бъде в размер на 33,60лв.

  Осигуряването започва със започването на дейността на фирмата(първата покупко- продажба или някъква друга сделка), като сте длъжни да подадете декларация за започване на осигуряването в 7 дневен срок (Окд - 5).
 • Здравейте,

  Ако желаете и двамата да се водите като собственици във фирмата ще си направите ООД, където единият ще управител /СОЛ/, а другият съсобственик.
  По-нагоре колегата ви е обяснил за начина на осигуряване и момента в който, то трябва да започне.

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с ДОПК

-->