Иван Чакъров Иван Чакъров служител

Зачитане на осигурителен стаж като управител на ООДЗдравейте!
Работя по трудов договор и съм осигуряван по чл. 4, ал. 1, т. 1 от КСО. В известен период от време /около 2 години/ бях съдружник и управител на ООД и се самоосигурявах за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт по чл. 4, ал. 1, т. 7.

Предстои ми пенсиониране при условията на втора категория за катигориен трудов стаж положен преди 2000 г. и при редуцирането на стажa в трета категория плюс възрастта не ми достигат близо две точки.

Въпросът ми е следният: Oсигурителният ми стаж по чл. 9, ал. 1, т.3 може ли да допълни липсващите точки, при положение, че е достатъчен разбира се?Отговори

 • Здравейте,

  Ако сте били съдружник и управител на ООД сте имали право на избор за осигуряването си като СОЛ или като управител по Договор за управление и контрол.
  Както посочвате, вие сте се самоосигурявали за даден период, в такъв случай вие попадате в обхвата на чл.4 ал.3 т.2 ок КСО, където задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
  лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества.
  Зачита ви се осигурителен стаж по чл. 9 ал.1 т.4 от КСО за времето, за което самоосигуряващите се лица са внесли дължимите осигурителни вноски.

  Поздрави,
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->