Росица Делибозова Росица Делибозова педагогически съветник

Продължаване на работа след придобиване право на пенсияПрез 2016 г. придобивам право на пенсия. Имам необходимите навършени години и осигурителен стаж - все педагогически. Не искам да се възползвам от правото си на ранно пенсиониране. Искам да продължа да работя на мястото, на което съм и след придобиване правото на пенсия. Как може да стане това?

С какви задължителни процедури трябва да се съобразя? И ако евентуално продължа да работя след този момент на мястото си - какви ще са бъдещите процедури и правата ми на няколкото заплати при пенсиониране?Отговори

  • Здравейте,

    след промените в Кодекса за социално осигуряване, вече не е необходимо Вашия трудов договор да бъде реално прекратен, за да получавате пенсия. Необходимо е само да Ви се изготвят необходимите документи - т.нар. УП-та и да бъдат подадени в срок, когато говорим за пенсията по чл.68 от КСО.
    Обезщетение по чл.222, ал.3 от КТ (изплащането на няколко брутни заплати) ще бъде изплатено, едва когато Вашият трудов договор бъде реално прекратен, т.е. ако Вие придобиете право на пенсия, но продължите да работите, работодателят няма задължението да Ви изплати обезщетение по чл.222, тъй като реално Вие продължавате да работите на трудов договор.

    Поздрави,
    С. Колев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->