Veronika Popova Veronika Popova Потребител

Прекратяване на договор по чл.67, ал.1, т.1Здравейте,
Назначена съм на ТД по чл.67, ал.1, т.1, с изпитатателен срок 6 месеца в полза на работодателя и при прекратяване трябва да дам предизвестое 30 дни. Искам да го прекратя, но не знам по кой член да го направя.Отговори

 • Здравейте,

  когато искате да прекратите трудовото си правоотношение по взаимно съгласие с Вашия работодател трябва да отправите писмена молба към него, с което да го информирате, че искате да прекратите договора си след изтичането на срока на предизвестието (30 дни). Вие като служител НЕ можете да прекратите договора си, това става от работодателя на основание чл.325, ал.1, т.1 (прекратяване по взаимно съгласие). Важно е да се отбележи, че работодателят е длъжен в седем дневен срок от подаването на молбата да изрази мнение, отново писмено, дали е съгласен с това или не, защото в противен случай се приема, че договорът Ви не е прекратен.

  В допълнение, при прекратяване на ТД по взаимно съгласие, работодателят Ви дължи обезщетение за неизползван годишен отпуск по чл.224 от КТ.

  Поздрави,
  С. Колев
  • 24 Sep 2015 08:44
  • (Потребител)
  • 1
  И все пак има случаи, в които работник/ служител може да прекрати договора си, независимо от основанието на сключването му, и то без предизвестие.
 • Здравейте,

  основанието за прекратяване на ТД от служител без предизвестие са посочени в чл.327 от КТ, но за да се използва тази правна възможност е необходимо наличието на определени обстоятелства.

  Поздрави,
  С.колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->