ВАЛЯ ЛУКАНОВА ВАЛЯ ЛУКАНОВА гл. счетоводител

Недопускане до работното мястоЗдравейте,
Работя като главен счетоводител в кооперация. Дойде ново ръководство, сложиха катинари на стаята ми и не ме допускат вътре. Има нов счетоводител, което е нормално. Ненормалното е, че не ме освобождават от работа - действието е от 03.09.2015г. Направих тъжба в инспекцията по труда, но доколкото знам, те освен да ги глобят, няма как да ги задължат да ми пуснат заповед за освобождаване. Какво друго мога да направя?Отговори

 • Здравейте,

  Във вашия случай е достатъчно поне само веднъж да сте е явила пред работодателя лично и да сте заявила, че желае да работи по трудовото си правоотношение. Трябва да имате и надеждни свидетели с които да докажете явяването в съда.
  Освен сезирането на Инспекцията по труда ще трябва да си потърсите правата и по съдебен ред. Имате право на обезщетение по чл.225 от КТ за недопускането ви до работното място.

  Поздрави
  Адриана Ноева
 • Здравейте,
  На първо място трябва да направите опит да се явите на работа. За целта, ще ви трябват поне двама свидетели, които да дойдат с вас. В последствие недопускането ви до работа, ще се установи именно с тези двама свидетели. Следващата подходяща стъпка е на следващия ден / с оглед необходимостта от доказване / да изпратите нотариална покана до работодателя си. Чрез нея ще го поканите да ви допусне до работното си място за да изпълняване задълженията си по съществуващото между вас трудово правоотношение. В случай на нов отказ за допускане / денят след получената нотариална покана/ за вас ще бъде налице правната възможност за предявяване на иск по чл.213 ал. 2 от КТ. По този начин имате правна възможност да осъдите работодателят си да ви плати обезщетение в размер на брутното ви трудово възнаграждение за периода на недопускане на работа. Имайте предвид, че е добре да се консултирате с адвокат, който да прегледа документите, с които разполагате.

  Също така, ако работодателят откаже да Ви допусне до работното Ви място, ще можете да претендирате и обезщетение за претърпени неимуществени вреди (за претърпян стрес, вътрешни страдания и т.н.) на основание чл. 45 Закона за задълженията и договорите.

  Ако не желаете да водите съдебни дела, бихте могла да прекратите договора си с писмено предизвестие, отправено до работодателя на основание чл. 326 от Кодекса на труда.

  Освен посочените по-горе варианти, в случай, че работодателят Ви не Ви изплати уговореното месечно възнаграждение по действащото Ви трудово правоотношение, можете да прекратите трудовите си взаимоотношения без предизвестие на основание чл. 327, ал. 1, т.2 от КТ

  Поздрави,
  Нина Стоева
 • Благодаря ви много за отговорите. В такава ситуация може би попадат много хора и не знам защо тя не е уредена със закон, а не да се унижава работника. Защото дори и да се осъди работодателя, нищо няма да върне похабените нерви. Това си е едно самоправство от страна на работодателя.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->