димо димов димо димов Потребител

Напускане на работа по чл.327, ал.1, т.2 от КТРаботя във фирмата от средата на м. Август 2015г. с трудов договор на основание чл.67, ал.1 във връзка с чл.70, ал.1 от КТ. Срока на изпитание е 6 месеца в полза на работодателя и е 30 дни. В една от точките е записано: "Трудовото възнаграждение се изплаща на един път в края на месеца, следващ изработения." Трябва да взема заплата за изработените дни на месец август до 30 септемри, но ми казват, че няма пари и трябва да изчакам седмица - две. По тази логика на шефа, колегите не са вземали заплати от два и три месеца насам.

Кога мога да си подам заявление за напускане по чл.327, ал.1,  т.2 от КТ и трябва ли да чакам срока на предизвестието 30 дни?Отговори

 • Здравейте,

  съгласно чл. 327, ал.1, т.2, когато работодателят Ви забави плащане на възнаграждение, имате право да прекратите трудовия си договор без предизвестие.
  За забавяне се счита дори и един ден след крайния срок за изплащане, уговорен в трудовия Ви договор. В допълнение вие не трябва да спазвате срока от 30 дни, тъй като именно чл.327 определя случаите, в които можете да прекратите договора си без предизвестие.
  Важно е да се спомене, че за да се позовете на този член от закона трябва възнаграждението Ви да не е изплатено в пълен размер. Ако са изплатени поне 60% от него и размерът на изплатеното е над минималната работна заплата, то тогава не можете да прекратите договора си на основание чл. 327, ал.1, т.2, тъй като според чл. 245 от КТ се счита, че изплащането на Вашето възнаграждение е гарантирано.

  Поздрави,
  С. Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->