mixaela marinova mixaela marinova servitior

Напускане при срочен договорЗдравеите,
Аз съм със срочен договор но условията на работа са непосилни за мен. Договорът ми изтича на 24.10 2015 година, Искам да напусна. Трябва ли да дам предизвестеи от 30 дни? Или може само молба, за да не ми се подновява договора като бесрочен?Отговори

 • Здравейте,

  за да прекратите договора си без да дължите обезщетение на работодателя си, е необходимо да го информирате за желанието си за прекратяване на трудовото правоотношение чрез молба, като е нужно да спазите оговорения в договора срок, който за срочните трудови договори е до 3 месеца.
  Колкото до другия Ви въпрос, не сте посочили на какво основание е сключен договорът, но в общия случай с изтичането на срока по договора, последният се прекратява. За да се продължи един договор от срочен в безсрочен е нужно поне 5 дни след изтичането на договора да продължите да работите и работодателят да не е вързазил срещу това писмено.

  Поздрави,
  С. Колев
 • Здравеите,пак сам аз.

  Ето как е написан договорът ми.трусов договор със срок на изпитание до 6 месеца в полза на работодателя.Договодът не сключет на24.04 2015 година. Въпросът мие мога ли да го прекратя аз на 24.10 2015 година без пресизвестие от 30 дни след като изтича изпитателният 6 месечен договор или трябва да дам придизвестие.Благодаря Ви предварително 6
 • Здравейте,

  тъй като във Вашия трудов договор изрично е написано, че срокът на изпитване е в полза на Ващия работодател, това означава, че той може в срока на предизвестието да прекрати договора без предизвестие. Вие, от друга страна, при желание за напускане сте длъжна да информирате работодателя си писмено чрез молба, в която го информирате, че след изтичане срока на предизвестието (Срокът на предизвестивто е минимум 30 дни, но не повече от 3 месеца) желаете да бъдете освободена от работа. В случай, че не спазите срока на предизвестието, то тогава дължите обезщетение на Вашия работодател в размер на брутното трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестието.
  За справка - чл.220 от КТ


  Поздрави,
  С. Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->