Любомир Жостов Любомир Жостов Митница Аерогара Потребител

Майчинство при недостигащ осигурителен стажЗдравейте,
Предстои ми излизане по майчинство но ми липсва необходимия осигурителен стаж. До момента имам 71 дни в осигурителен стаж на 4 часа през 2014 и 2015 г., като от 01.06.2015 г. съм назначена на пълен работен ден и имам непрекъснат осигурителен стаж до 13.10.2015 г. от когато съм в болнични 45 дни преди раждане.

Какви осигуровки трябва да заплащам по време на болничните и след това до достигане на изискуемия осигурителен стаж за да мога да получавам майчинство?Отговори

 • Здравейте,

  За да получавате обезщетение от НОИ за бременност и раджане трябва да имате 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за този риск. При вашия случай вие ще получавате болнични и те ще бъдат подавани в НОИ, но няма да имате обезщетение върху тези болнични докато не придобиете този стаж.
  Може да се обърнете към отдел социално подпомагане към МТСП за да проверите какви обезщетения може да получите оттам при положение, че няма да получите обезщетение за бременност и раждане до достигане на 12 месеца осигурителен стаж.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • По време на болничните се плащат само здравни осигуровки в размер на 20.16 лв.
  ежемесечно. Осигуровките се плащат от работодателя, освен ако няма други устни уговорки между двете страни.
 • Здравейте,бих искала и аз да задам един въпрос ако ви е възможно да ми отговорите .Термина ми за раждане е на 16 януари,на 2 декември трябва да изляза в 45 дневния си болничен.До септември вкл. имам 11 месеца осигурителен стаж.За месеците октомври и ноември ми се наложи да изляза в болничен.Въпросът ми е тези 2 месеца в болничен признават ли се за осигурителен стаж и ако отговорът е не какво следва ? След като изляза в 45-дневния болничен продалжава ли да се натрупва осигурителен стаж до момента когато навърша 12 месеца и след това ще започна да получавам майчинство ?
  Благодаря предварително за отговора !
 • Месеците октомври и ноември ще се признаят за осигурителен стаж. Вие ще имате необходимия осигурителен стаж от 12 месеца при издаване на болничните за бременност, раждане и гледане на дете. Ще получавате обезщетение според осигурителния и нетния доход, но не по-малко от МРЗ за страната за първата година.
 • Благодаря за отговора :)
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->