Венцислав Крумов Венцислав Крумов елтехник

Обезщетение по чл.222, ал.3 от КТПенсионирам се с придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по Федерален закон на Руската федерация и в съответствие с договора между Руската федерация и Република България за социално обезпечение от 27.02.2009г. През последните 20 години съм работил в едно и също предприятие. При прекратяване на трудовия договор трябва ли да получа обезщетение по чл.222 ал.3 от КТ?Отговори

 • Здравейте, г-н Крумов, от въпросът Ви не става ясно дали работодателя от последните 20 години е българско предприятие или предприятие от Руската федерация.
  Приемам, че сте български гражданин и ще следва да се пенсионирате в България, като в този случай трябва да имате необходим стаж и възраст, съгласно българското законодателство за придобиване на пенсия в България.
  Ако Вашият работодател е българско предприятие, то ще следва да се приложи Кодекса на труда, съгласно който ще имате право на обезщетение по чл. 222. Ако работодателят е предприятие от Руската федерация, то ще следва да се приложи законодателството на тази държава, относно ползването на подобно обезщетение.
  Ако от полагане на труд в Руската федерация сте придобили право на пенсия за стаж и възраст там, то това няма общо с обезщетението по чл. 222 от КТ.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->