Silviq Georgieva Silviq Georgieva Потребител

Неплатени осигоровки и майчинствоЗдравейте,
Имах фирма около три години в началото всичко вървеше добре, бях самоосигоряващо се лице и си плащах редовно осигоровките. Осигурена съм за общо заболяване и маичинство. но от една година и половина всичко тръгна назад и нямах възможност да внасям вноските, затова юни 2015 закрих фирмата. От юли до сега сам безработна (5 месеца). Вчера разбрах, че съм бременна.

Като не сам платила осигуровките за тези 18 месеца, ще повлияе ли това на майчинството и ще взимам ли такова? Сега ще намеря някаде да започна работа. Това ми е втора бременост, първият път си работех по трудов договор 3 години и бях две години по майчинство. Възможно ли е пак да получавам 2 години майчинство при моите обстоятелства?Отговори

 • Здравейте,

  За да получите обезщетение за бременност и раждане (майчинство) вместо трудово възнаграждение, трябва да са изпълнени следните две условия:

  1. Към датата на настъпване на временната неработоспособност, това най-често е първия болничен лист, който се издава от 45-тия ден преди определения от лекаря термин, да сте осигурена за риска Общо заболяване и майчинство (ОЗМ) – това са лицата работещи по трудов договор, както и по договор за управление и контрол на търговски дружества, а така също в този фонд са осигурени и самоосигуряващите се лица – но по свое желание, което завяват в началото на самоосигуряването или до 31-ви Януари на всяка следваща година;
  2. Към датата на настъпване на временната неработоспособност, трябва да имате 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск – но щом веднъж сте получавали такова обезщетение значи вече отговаряте на това условие.

  Що се отнася до размера на обезщетението, то ще се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за фонд ОЗМ за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Тоест във Вашия случай месеците като самоосигуряващо се лице, за които нямате внесени осигуровки, няма да се признаят за месеци с осигуряване във фонд ОЗМ и при изчисляване размера на обезщетението (на основание чл41(2)1 от КСО) за тях ще се вземе минимална работна заплата за страната за съответния период.

  В крайна сметка обезщетение ще има (дори и минимално) – само трябва да започнете работа (с осигуряване във фонд ОЗМ) преди първия болничен лист!

  Поздрави,
  Николай Ианов

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с ДОПК

-->