Потребител

Данъчни облекчения за отглеждане на децаЗдравейте!
Аз съм майка на две здрави дечица на 8г. и 10г. Аз и съпругът ми работим на трудов договор. Мога ли да ползвам данъчно облекчение по чл.22в, ал.8 от ЗДДФЛ?Отговори

 • Здравейте,

  след промените в ЗДДФЛ отново е въведено данъчно облекчение за отглеждане на малки деца. Това облекчение се ползва с подаване на ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ (това е годишната данъчна декларация за ФЛ). Като основно правило е, че от сумата на данъчните основи за определяне на ДОД можете да приспаднете следните суми:
  1. 200лв при едно НЕНАВЪРШИЛО пълнолетие дете
  2. 400лв. при две НЕНАВЪРШИЛИ пълнолетие деца
  3. 600лв. при три и повече деца;
  Разбира се има условия, които трябва да са спазени, за да се ползва облечението, като те са изрично изброени в закона:
  - към 31.12 детето да е местно лице
  - детето да не е навършило пълнолетие
  - детето да не е настанено в дом или друга институция на пълна държавна издръжка
  - родителят да не е лишен от родителски права
  - над детето не е установено попечителство или настойничество.
  Ако желаете да не подавате ГДД и работите на трудов договор, то тогава можете да ползвате облекчението през работодателя Ви, който така или иначе е длъжен на годишна база да преизчисли осигурителния Ви доход, като за целта трябва да му предоставите ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ЧЛ.22В, АЛ.8 ОТ ЗДДФЛ в срок от 30.11 до 31.12; Бланка на декларацията има в сайта на НАП.

  Поздрави,
  Станислав Колев

 • Здравейте, ако служителка, която е била в майчинство през 2015г, се е върнала на работа(2015г.), има ли право да ползва данъчно облекчение за деца по чл.22в от ДДФЛ?
  Благодаря ви!
 • Здравейте,

  майката има право да ползва данъчно облекчение, защото то не е обвързано с това дали майката е в ПГО или не. Когато лицето (в т.ч. майката) към края на годината има сключен ТД, то тогава работодателят има задължението до 31.01.2016 да преизчисли облагаемия доход на лицето.  Поздрави,
  Станислав Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->