Ани Петрова Ани Петрова счетоводител

Уведомление по чл.328, ал.1, т.3 от КТ и ползване на болничен по време на предизвестиеЗдравейте,
След предаване на Уведомление по чл.328, ал.1, т.3 от КТ, в което се дава срок на предизвестие от 30 дни и е допълнено, че се отпуска полагаемия годишен платен отпуск след изтичането на 30-те дни (така пожела служителя, тъй като искаше да му се увеличи трудовия стаж) и подписване със съгласие от страна на служителя, същия в средата на срока на предизвестието, т.е. на 13-ия ден носи болничен лист. В последствие получавам още три болнични листа, всеки продължение на предходния - общо за 49 календарни дни. Срокът на предизвестието изтича по време на болничните, както и се преминава датата упомената като дата, в която се прекратява договорът. Същевременно получаваме Уведомление по пощата от служителя, че желае да си ползва платения годишен отпуск след изтичане на болничните.

Какво се случва с Уведомлението за прекратяване на договора по чл.328, ал.1, т.3? Уведомлението е подписано от служителя две седмици преди да излезе в болнични, като в него се уточнява, че договора се прекратява след ползване на платения годишен отпуск.

Възможно ли е "Уведомлението за искане за отлагане на ползване на платения годишен отпуск", получено от мен чрез пощата и изпратено от служителя, да не бъде одобрено и в първия работен ден след болничните, на служителя да му бъде прекратен договора и същевременно изплатен полагаемия платен годишен отпуск?Отговори

 • Здравейте,

  Доколкото разбрах казуса Ви при връчване на предизвестието лицето не е било нито в платен отпуск, нито в болничен.
  Съответно е връчено по надлежният начин и неговото действие е от 30 дни.
  След като изтече срокът на предизвестието договорът следва да бъде прекратен.
  Ако по време на 30 дневният срок не е могъл да използва платеният си отпуск, понеже е имал основателна причина - болнични листа следва неизползваният отпуск да се изплати като обезщетение по чл.224 ал.1 от КТ при прекратяване на отношенията.

  Самият факт е странен, че пускате предизвестие със дата и срок на действие 30 дни, а като второ условие се уговаряте с лицето да ползва платеният си отпуск след този срок?
  Ако искате всичко да е както трябва срока на предизвестие е трябвало да бъде удължен със полагаемият се платен отпуск, но не повече от три месеца /чл.326 ал.2 от КТ/ .
  В случай, че лицето не е позвало платеният си отпуск или само част от него поради основателни причини, останалият се изплаща, като обезщетение по чл. 224 ал.1 от КТ.


  Поздрави,
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->