Веселина Сотирова Веселина Сотирова Потребител

Освобождаване от работаЗдравейте,
В края на миналия месец ме освободиха от работа след като беше направена ревизия. По време на ревизията имаше и две момичета, които щяха да почнат веднага след това (мисля че всичко е било предварително нагласено). В договора ми пише, че имам 6 месеца изпитателен срок и през тези месеци работодателят има право да ме освободи без предизвестие. Има ли вариант в този случай да ми се бие черен печат? И ако може някой да ми обясни какво представлява този черен печат, защото не ми е ясно.Отговори

  • Здравейте,

    във Вашия въпрос не сте посочили на какво основание е сключен договорът Ви, длъжността, която заемате води ли се МОЛ и т.н. Ако предположим, че договорът е сключен като безсрочен във връзка с чл.70 от КТ, обаче, то тогава страната в чиято полза е уговорен изпитателният срок може да го прекрати без предизвестие, като независимо от това се дължи възнаграждение или обезщетение на основание чл. 224 от КТ, ако има основание за това.
    Относно другия Ви въпрос, не мисля че терминът "черен печат" е пряко свързан с трудовото право, по скоро става дума за печатите, които се слагат на паспортите на граждани, които имат забрана да посещават съответна страна и вероятно това е метафора, която някой е използвал, а Вие сте чули. Черен печат в трудовата книжка на служителя не се слага, единвено ако той бъде уволнен дисциплинарно и това бъде вписано в трудовата книжка, то тогава това може да се счете като "черен печат" - метафорично.

    Поздрави,
    Станислав Колев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->