Анатоли Панайотов Анатоли Панайотов Потребител

Освобождаване от работаЗдравейте,
Поради съкращение на длъжността, която заемам ми предложиха по-ниска със съответно по-ниско заплащане. Аз не съм съгласен. Искам да получа обезщетение от фирмата, както и да мога да получа възможно най-добрите условия от бюрото по труда.

Нямам прекъсване на трудовия стаж от 1995. Заплатата ми е около 3000 лв. Моля за вашият съвет как да постъпя. Как да искам да бъда освободен и по кой член от КТ?Отговори

 • Здравейте,

  за да получавате обезщетение от бюрото по труда на база осигурителния си стаж, е необходимо трудовият Ви договор да бъде прекратен на основание, което не попада в обхвата на чл.54б от КСО, в който са предвидине случаи, при които на лицето, чийто договор е прекратен, се дължи обезщетение в минимален размер за минимален срок, т.е. по7,20лв/ден за срок от 4 месеца.
  Щом Ви освобождават от работа поради съкръщаване на щата, то тогава е най-добре да прекратят трудовия Ви договор на основание чл. 328, ал.1, т.2 от КТ.
  Имайте впредвид, че при прекратяване на договора на горното основание, освен че ще получвате обезщетение от бюро по труда на база осигурителния си стаж, имате право и на обезщетение на основание чл.222 - в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останал без работа, но за не повече от 1 месец плюс обезщетение по чл. 224 - за неизползван платен годишен отпуск, ако има неизползван такъв.


  Поздрави,
  С. Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->