Георги Иванов Георги Иванов Потребител

Получено плащане след регистрация по ДДСЗдравейте,
На 2.10.2015 е издадена фактура без ДДС към наш контрагент с плащане в брой. На 08.10.2015 фирмата ни се регистрира по ДДС. Клиентът ни чак сега донесе парите. Сега ще пусна касов бон за плащането към фактурата. Това проблем ли е, защото все пак вече сме регистрирани? На края на месеца мога ли да извада сумата от фактурата от облагаемата с ДДС стойност?Отговори

 • Здравейте,

  моля за разяснение, тъй като от начина по който поставили своя въпрос не става ясно какво точно очаквате като отговор.
  Освен това съгласно Закона за данък върху добавената стойност всеки доставчик - данъчно задължено лице е длъжен да издава фактура за извършена от него доставка на стока или услуга или за получен аванс преди това, освен в случаите, когато доставката се документира с протокол по чл. 117.
  Срокът за издаване на фактурата е не по-късно от 5 дни от датата на възникване на данъчното събитие, когато става дума за доставка, а при авансово плащане - не по-късно от 5 дни от датата на получаване на плащането.
  Относно касовият бон, съгласно наредба № н-18, всички лица, независимо дали са регистрирани или не по ЗДДС, които извършват доставки или продажби в търговски обекти са задължени да издават фискална касова бележка за реализираните продажби/доставки, независимо дали е поискан друг данъчен документ (фактура).
  Най-общо казано, фактурата се издава до 5 дни от данъчното събитие или авансово плащане, а фискалната касова бележка се издава в момента на плащане на доставката, което много често е дори в следващ данъчен период.
  Въпросът, който възниква тук е как сте издали фактура на 02.10.2015, която е платена в брой, а плащането е извършено на 08.10.2015, би следвало за фактура, която е платена в брой плащането да бъде извършено отново на 02.10.2015 и тогава да издадете и касова бележка. Друго нещо, което ЗДДС казва, че като начало на данъчния период по ЗДДС се приема датата на регистрация по закона и от тази дата следва да начислявате ДДС и съответно имате задължение за изготване на дневници по ЗДДС, Справка- декларация, както и ОИП.

  Поздрави!


 • Фактурата и издадена на 02.10.2015, контрагента ми каза, че ще плати в брой, фактурата му беше изпратена веднага, но той така и не дойде да плати, вчера дойде и плати и веднага му беше издаден касов бон, за плащането, въпросът ми е следния, след като фактурата е издадена преди регистрацията по ддс и съответно в нея не е начислен данък ДДС, мога ли да извадя стойността на тази фактура от отчета от касоия апарат за този месец?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->