К. Иванова К. Иванова Потребител

Прекратяване на трудов договорЗдравейте,

След изтичане на отпуск по майчинство, работодателя иска да ме освободи от работа по чл.328, ал.1, т.7. Бихте ли ми казали дали в този случай мога да ползвам полагащите ми се от Борсата по труда обезщетения?

Предварително Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  при прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 328, ал.1, т.7 Вие имате право да получавате парично обезщетение от бюрото по труда на база осигурителния стаж, придобит към момента на прекратяване на ТД. Сроковете и размерите на обезщетението може да погледнете в разпоредбите на чл.54в от КСО.
  Имайте предвид, че при прекратяване на ТД по 328, ал.1, т.7 Вие НЕ попадате сред лицата, които имат право на закрила по чл.333 от КТ, но имате право на обезщетение за неизползван ПГО, съгласно чл.224 и обезщетение на основание чл.222, тъй като прекратяването на договора е на "друго основание'', като тогава обезщетението е в размер на брутното трудово възнаграждение за времето, през което сте останали без работа, но за не повече от 1 месец
  В случай, че работодателят Ви прекрати договора на основание чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11, обаче, то тогава тъй като сте майка, която отглежда дете до 2- годишна възраст попадате в обхвата на чл.333 от КТ и работодателят Ви може да Ви уволни само с разрешение на Инспекция по труда. Правилата за обезщетенията са същите, както посочих по-горе.

  Поздрави,
  Станислав Колев
 • Здравейте,
  От 15. 01.2016 година предстои да съм безработна ,поради прекратяване на трудовите ми взаимотношения с работодателя по взаимно съгласие.
  Имам 30 години трудов стаж.Бихте ли ми казали дали в този случай имам право да се регистрирам на борсата за безработни и в какъв размер ще е помощта и колко време ще мога да я получавам ,докато започна нова работа?
  Благодаря предварително!
 • Здравейте, Ваня Цончева,

  при прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие - на основание чл.326. ал.1 от КТ, попадате в хипотезата на чл.54б, ал.3 от КСО, според която служителят, чийто договор е прекратен, има право на обезщетение от бюрото по труда за минимален срок в минимален размер. Към момента това са 7,20лв/ден за срок от 4 месеца.

  Поздрави,
  Станислав Колев
 • Здравейте! Искам да напусна работа по чл. 327 - неизплатени заплати. В договора пише ,че възнаграждението се получава на 2 пъти: авансово в текущия и окончателно до 25 число на следващия месец. Не съм получила РЗ за м12,2015г/само аванс от 400лв/, заплата за м01,2016/само аванс от 400лв/,за месец 02,2016 нищо към 29,02,2016г. нито аванс,заплатата би трябвало да се даде на 25,03,2016 , но преди това идва ред на РЗ м12.По з-н трябва да ми се плати мин 60% от заплатата при изпълнение на ангажиментите ,но не по малко от мин.РЗ която за 2016 е 420лв.Аз не съм получила толкова нито за 01 нито за 02,2016.Според вас мога ли да подам заявлението си по този член на 01,03,2016г. за да се регистрирам на борсата?
 • И още нещо да попитам:Ако случайно се преведе аванс или заплата от изоставащите на 01,03,2016 ще мога ли отново да напусна?
 • Здравейте До 9 март 2016 г съм в годишен отпуск От фирмата ми се обадиха,че от 10 март 2016 г ще бъда освободен от работа без да ми дават някакво обяснение защо Казаха ми, че трудовото ми правоотношение ще бъде прекратено по взаимно съгласие Фирмата има ли това право след като аз нямам такава молба и въобще аз не искам да напускам работа
  С уважение Андрея Дончев
 • Здравейте, Цветелина Ангелова,

  можете да прекратите ТД на основание чл. 327, тъй като има забавяне във изплащането на трудовото Ви възнаграждение. Съгласно КТ, дори 1 ден от датата, на която следва да получите трудовото си възнаграждение, опомената в ТД се счита за забава и можете да напуснете без предизвестие, освен ако работодателят Ви е изплатил поне 60% от възнаграждението Ви и тази сума е над МРЗ за страна (за 2016г - 420лв.) - тогава не попадаме в хипотезата на чл.327, ал.2 от закона.

  Поздрави,
  Станислав Колев
 • Здравейте, Мария Иванова,

  разбира се, че не може да Ви се прекрати трудовото правоотношение по взаимно съгласие, без да е налице това от Ваша страна. Осен това, за да се прекрати ТД по взаимно съгласие - страната, която го иска следва да уведоми другата писмено чрез молба. Без да сте разписали подобна молба няма как да ви прекратят договора на това основание. Съветвам Ви, ако сте сигурни, че не сте ''желана'' на работата си да си пуснете предизвестие за напускане на основание чл. 326 от КТ и да ходите на работа, защото тогава - ако работодателят Ви ''изгони'' от работа преди да е изтекъл срокът на предизвестието ще Ви дължи обезщетение за срока на неспазеното предизвестие ( за справка чл. 220 от КТ)

  Поздрави,
  Станислав Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->