Nedelka Revova Nedelka Revova Бизнес мрежа ОБОРОТ barman

Пропуснат срок за регистрация в Бюрото по труда след прекратяване на трудов договорСлед трудовия ми договор изпуснах 7-дневния срок за платена борса. Договора ми беше за 1 година и ми изтече на 22 ноември, трябваше да се регистрирам до 2 декември тази година в Бюро по труда, но не успях.

Какво мога да направя за да не загубя 1 месец от парите и заслужава ли си да си плащам за няколко дни на друг работодател?Отговори

 • Здравейте,

  съгласно чл.54а, ал.4,5 и 6 от КСО :
  Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако:
  - заявлението за отпускането му е подадено в тримесечен срок от тази дата;
  лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата.
  - ако заявлението е подадено по неуважителни причини след изтичане на тримесечния срок, паричното обезщетение се изплаща от датата на заявлението за определения период, намален със закъснението.
  - ако заявлението е подадено в тримесечен срок, а регистрацията на лицето като безработно в Агенцията по заетостта е направена след изтичане на 7-дневния срок от прекратяване на осигуряването по неуважителни причини, паричното обезщетение се изплаща от датата на регистрацията за определения период, намален със закъснението.
  В общия случай, щом причината е науважителн,а обезщетението ще Ви бъде изплатено за по-малък срок. Друг вариант е да Ви назначат на ТД със срок на изпитване и съответно да Ви прекратят договора в срока на изпитването, за да можете да ползвате обезщетението от бюрото по труда на база осигурителния Ви стаж.

  Поздрави,
  Станислав Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->