България на второ място в ЕС по ръст на почасовите разходи за труд

16 септември 2021, 11:06 469

Най-голям скок е отчетен в сектора на строителството; общите разходи за заплати нарастват със 7,2%

България е на второ място в целия Европейски съюз (ЕС) по ръст на общите разходи за почасов труд през второто тримесечие на 2021 г., показват последните данни на Евростат. Общите разходи за час труд у нас се увеличават с 6,7% през периода април – юни.

Челна позиция в класацията заема Кипър, където увеличението е от 14,3%. България дели второто място с Румъния, а на трето място застава Швеция с увеличение от 6,4%. Средното увеличение на ниво ЕС е 0,6%, а в еврозоната е регистриран спад от 0,1%.

През измервания период разходите за заплати в България се увеличават със 7,2%, а другите разходи, сред които осигуровки, отпуски, обезщетения и болнични, нарастват с 4,3%. Ръстът на почасовите разходи за заплати поставя България на трето място в ЕС, а на първо отново е Кипър с увеличение от 13,8%. Средното увеличение на почасовите разходи за заплати за периода е 0,2% в ЕС, при отчетен спад в еврозоната от 0,4%.

Най-голям ръст на почасовите разходи у нас е отчетен в сектора на строителството – 13,4% общо, 14,1% за заплати и 9,6% при другите разходи.

В сектора на услугите увеличението е 4,7%, като разходите за заплати скачат с 5,3%. Общите почасови разходи в сектора на услугите в ЕС нарастват със средно 0,2%, а разходите за заплати спадат с 0,4%.

Почасовите разходи за труд в българския индустриален сектор се увеличават с 1,7% в през периода, като ръстът на разходите за заплати е 2,2%. В ЕС секторът отчита спад в разходите от 0,7%. 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент