ЕК одобри Програма за храни и основно материално подпомагане с бюджет от 411,7 млн. лева

9 август 2022, 15:14 406

Средствата ще бъдат насочени към осигуряване на подкрепа за най-уязвимите групи, живеещи в бедност и дълбока социална изолация

Европейската комисия (ЕК) одобри Програма за храни и основно материално подпомагане за периода 2021 – 2027 г., чрез която страната ни ще получи финансиране в размер на 411 млн. лева. Средствата ще бъдат насочени към осигуряване на подкрепа за най-уязвимите групи, живеещи в бедност и дълбока социална изолация, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Двете програми на социалното министерство – за храни и основно материално подпомагане и за развитие на човешките ресурси, се съфинансират от Европейския социален фонд +.

Подкрепата по програмата за храни и основно материално подпомагане се разширява значително, след като вече са договорени два пъти повече средства в сравнение с приключилия програмен период. Предвижда се годишно да бъдат раздавани около 350 000 пакети с познатите от първия период хранителни продукти, както и още толкова с хигиенни материали. Също така се запазва осигуряването на целогодишен топъл обяд за близо 50 000 уязвими лица средномесечно.

Фокусът в новата програма ще бъде насочен към подкрепата за децата. Семействата на 10 000 новородени ще получат бебешки продукти от първа необходимост, а за още 10 000 деца от 10 месеца до 3 години ще бъдат осигурени ваучери за детска кухня.

В програмата се предвижда различните видове подкрепа да достигнат до над 600 000 лица, които се намират в невъзможност да осигурят на децата си основни жизнени потребности. Бенефициентите по програмата са задължени да предоставят на подпомогнатите лица съпътстващи мерки, след като оценят техните индивидуални потребности. Същевременно чрез включването им в заетост, обучения, осигуряване на достъп до социални услуги и здравни грижи се цели постигането на устойчивост и ефективност по програмата.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент