Европейската комисия одобри оперативните програми за България за периода 2021 – 2027 г.

6 юли 2022, 14:57 755

Брюксел подписа споразумение за партньорство със страната ни, с което се предоставят 11 млрд. лева от еврофондове

Европейската комисия (ЕК) одобри новите оперативни програми за България за периода 2021 – 2027 г. Брюксел подписа споразумение за партньорство със София, с което се предоставят 11 млрд. лева от еврофондове.

Напредъкът по отпускането на средства по еврофондовете се случва два месеца след одобрението на Плана за възстановяване от ЕК. След общото решение следва и одобрение на структурата на отделните програми.

Новите програми в програмен период 2021 – 2027 г. са две. Едната е посветена на научните изследвания, които са отделени от „Образование“ и са прехвърлени в собствена програма. Именно за нея беше създадена специална държавна агенция, която се вля в Министерството на иновациите и растежа. Другата програма е за храни и подпомагане. Тя е със значително по-малко финансиране – около 200 млн. евро, и е насочена към най-бедната част от населението. Предвижда се с тези средства да се подпомогнат 600 хил. души.

С отпуснатите нови средства се планира също така да се намалят регионалните различия в България, което включва подобрение на инфраструктурата, особено в регионите, където инфраструктурните инвестиции са недостатъчни или липсващи. Над 8 млрд. лева ще бъдат вложени в Северозападния, Северния централен и Североизточния регион.

Основните големи проекти, за които се предвижда да се инвестират евросредствата, включват изграждането на тунела под Шипка, жп линията Елин Пелин – Костенец, Лот 3 от автомагистрала „Струма“, магистралата Русе – Велико Търново и др.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент