Икономическата активност в еврозоната нараства за първи път от юни 2022 г.

24 януари 2023, 12:51 306

Данните са от ежемесечното проучване на S&P Global

Икономическата активност в еврозоната се върна през януари на пътя на експанзията за пръв път от юни 2022 г. насам, благодарение на възстановяване на бизнес активността в сферата на услугите в Германия и по-сдържано свиване на производствената дейност. Това показват предварителни данни от ежемесечното проучване на S&P Global, които предоставят нови индикации, че икономическият спад в единния блок може да не е толкова дълбок, колкото бяха предварителните опасения, и че еврозоната може да избегне очакваната от мнозина рецесия, пише БНР.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, нарасна през януари до 50,2 пункта от 49,3 пункта през декември 2022 г. Това е първото излизане на индекса над 50,0 пункта от юни 2022 г. насам – важното ниво, което е водораздел между свиването и растежа на икономическата активност в региона.

Новите и вече натрупаните поръчки са намалели до най-ниски нива от седем месеца насам, докато заетостта се е увеличила с най-бърз темп от последните три месеца.

Що се отнася до цените, производствените разходи през януари се повишават с най-бавния темп от април 2021 г., докато начислените на изхода цени се повишиха с по-стръмни темпове на фона на усилията за възстановяване на маржовете на печалба.

Бизнес доверието за следващите месеци пък отбеляза най-голямото месечно увеличение от юни 2020 г., достигайки и най-високото ниво от миналия май.

Индексът PMI на доминиращата в еврозоната сфера на услугите нарасна през януари до 50,7 пункта от 49,8 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от юли 2022 г. насам.

Промишленият PMI индекс също се повишава, достигайки през януари до най-високо ниво от август 2022 г. от 48,8 пункта спрямо 47,8 пункта в края на 2022 г., но остава на негативна територия (под 50,0 пункта) за седми пореден месец.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент