Икономическата свобода в България е в застой през последните 15 години

15 септември 2021, 10:56 412

Страната ни губи позиции в класацията за икономическата свобода през последната година и се нарежда до държави като Румъния, Германия, Дания и Португалия

България е на 36 място по икономическа свобода в света през 2021 г. – това показва последната световна класация на института „Фрейзър“, цитирана от „Инвестор“. През 2020 г. България държеше 32 място в класацията сред 165 държави, но след отбелязан минимален напредък през годината губи четири позиции и се нарежда до страни като Румъния, Германия, Дания, Нидерландия, Испания и Португалия.

Резултатът на страната се подобрява минимално през 2020 г., отбелязвайки напредък от 0,02 пункта. Данните показват, че икономическата свобода у нас е в застой през последните 15 години. Грузия, например, която през 2000 г. е на 57 място, изпреварва България още през 2003 г., а вече е в топ 10 на икономически най-свободните държави в света.

Общата оценка на България е 7,76 по десетобална скала. Най-ниска е оценката на правната система и правата на собственост – 5,94 точки, което поставя страната на 53 място в класацията. Втората най-ниска оценка от 7,02 пункта е за размера на правителството, което ни нарежда на 72 място в света.

Най-високата оценка на България е свързана със стабилността на валутата – 9,66 точки, като това се дължи най-вече на действащия валутен съвет. Оценката по показателя за свобода на международната търговия е 8,38 точки, предимно заради членството на страната в Европейския съюз. Оценката ни поставя редом до предимно свободните страни в света.

Най-лоша оценка в ЕС получава Гърция – 7,15 точки, попадайки в групата на частично свободните държави наред с Полша, Унгария, Словакия, Словения, Италия, Франция и Белгия. Лидер по икономическа свобода остава Хонконг с 8,91 точки, а на второ място е Сингапур с 8,81 точки. На трето място е Нова Зеландия с 8,56 точки, а Швейцария и Грузия допълват топ 5 с по 8,26 точки.

В десетте най-свободни държави попадат още САЩ, Литва, Ирландия, Австралия и Дания, а Канада отпада от челните позиции за първи път и се нарежда на 14 място. На дъното на класацията са държави като Сирия, Иран, Зимбабве, Алжир, Либия, Судан и Венецуела.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент