JobTiger: Всяка седма обява през ноември е за работа от вкъщи

7 декември 2021, 11:08 506

През ноември спрямо октомври има спад на обявите за работа с 5,9%, но в сектор „Счетоводство, одит и финанси“ има месечно увеличение с 8%

Обявите за дистанционна работа бележат ръст с 3% през ноември 2021 г. спрямо предходния месец. Така техният дял спрямо общия брой обяви е 14,8%, което означава, че всяка седма обява вече предоставя възможност за работа от разстояние. Това сочат данните от анализ на динамиката на пазара на труда, изготвен от JobTiger.

Анализът сочи още, че 50% от всички обяви за дистанционна работа в страната са съсредоточени в София. В Пловдив тези предложения са 10%, във Варна са 7%, в Бургас и Русе са по 3%, а в Стара Загора са 2%.

Повечето предложения за работа от вкъщи са в IT сектора – 67%. Дистанционна работа се предлага и в сферата на „Административни и обслужващи дейности“ (14%), както и при аутсорсинг индустрията (13%) и в сферата на търговията и продажбите (5%).

В анализа на JobTiger се отбелязва още една тенденция за ноември спрямо предходния месец – намаляване на обявите за работа. Общият им брой през ноември е с 5,9% по-малък спрямо октомври, като наброяват малко над 40 000. В сравнение със същия период на миналата година обаче има значително увеличение – с 86%.

Тенденцията за спад на обявите за работа през ноември спрямо октомври се наблюдава в почти всички сектори. В сектор „Здравеопазване и фармация“ обявите са с 0,4% по-малко, а в „Маркетинг и реклама“ спадът е с 1%. В „Административни и обслужващи дейности“ обявите са с 3% по-малко, в „Производство“ – с 6%, в „Хотелиерство и ресторантьорство – със 7%, в „Търговия и продажби“ – с 8%, а най-значително е намалението в секторите „Строителство“ и „Логистика и транспорт“ – с по 12%. Само в два сектора се отчита ръст – „Счетоводство, одит и финанси (с 8%) и IT (с 1%).

Същевременно има положителни тенденции спрямо ноември 2020 г. Макар че през последните 6 месеца има лек, но постоянен спад на обявите в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, техният брой спрямо ноември 2020 г. е по-висок с 249%. Значителен ръст има и при IT сектора (126%), „Счетоводство, одит и финанси“ (115%) и „Административни и обслужващи дейности“ (109%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент