Кабинетът постигна споразумение с работодателите и синдикатите за енергийните компенсации

17 май 2022, 10:05 397

Подкрепата за май и юни ще бъде в размер на 80% от цените на електроенергията над 200 лв./мвтч.

Премиерът Кирил Петков проведе среща в Министерския съвет ( МС) с представители на работодателските организации и синдикатите, по време на която беше постигнато съгласие относно компенсациите за високите цени на електроенергията. Подкрепата за май и юни ще бъде в размер на 80% от цените на електроенергията над 200 лв./мвтч. (при 185,59 лв./мвтч. до момента), а за природния газ се предвижда пълно компенсиране на ръста над априлските цени, посочва се в сайта на МС.

Заедно с краткосрочните мерки за подпомагане на бизнеса, предстои да бъдат подготвени и законодателни решения, регламентиращи дългосрочен механизъм за подкрепа при необходимост. Целта е да се осигури предвидимост за бизнеса, ако икономическата нестабилност се задържи.

По време на срещата стана ясно също, че от 1 юли България ще получава в пълен обем договореното количество природен газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. м. годишно, независимо дали вече ще е влязла в експлоатация междусистемната връзка Гърция – България. За тази цел ще бъдат използвани всички възможни алтернативни трасета.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент