Компенсациите за високите цени на електроенергията ще се прилагат до края на март 2023 г.

Милен Николов
Редактор
1 февруари 2023, 16:55 673

Индикативният бюджет за мярката е около 330 млн. лева

Компенсациите за високите цени на електроенергията ще се прилагат до края на март 2023 г., реши на свое заседание служебното правителство.

Решението предвижда от компенсациите да се възползват около 633 хил. небитови крайни потребители на електрическа енергия, както и оператори на електропреносни или електроразпределителни мрежи. Програмата ще се прилага от 1 януари до 31 март 2023 г. Срокът за изплащане на компенсации е до 30 юни 2023 г. За удължаване на мярката е предвиден индикативен бюджет от 330 млн. лева. Средствата се осигуряват от целевите вноски във Фонда за сигурност на електроенергийната система.

По програмата ще бъдат компенсирани изцяло всички небитови крайни потребители за разликата между средномесечната реална борсова цена за базов товар на сегмента „ден напред“ на Българската независима електроенергийна борса за съответния месец и базовата цена от 200 лева за мегаватчас. Операторите на електропреносна или електроразпределителна мрежа ще получават компенсации за разликата между средната месечна цена за базов товар на сегмента „ден напред“ на Българската независима електроенергийна борса и определената от Комисията за енергийно и водно регулиране прогнозна пазарна цена от 421,08 лева за мегаватчас за оператори на електропреносна мрежа и 446,78 лева за мегаватчас за оператори на електроразпределителна мрежа.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент