МС прие Наредба за издаване на „Стартъп визи“ за високотехнологични и иновативни проекти

6 октомври 2022, 11:17 356

Министерството на иновациите и растежа ще отговаря за издаването, удължаването и отнемането на документа

Министерският съвет прие Наредба за условията и реда за издаване, удължаване и отнемане на удостоверение за високотехнологичен и иновативен проект, наречен „Стартъп виза“. Това е удостоверение, позволяващо на чужди граждани да стартират иновативни бизнеси в България, като използват високи технологии и развиват научно-изследователска развойна дейност, съобщават от Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Законът за чужденците в Република България предвижда МИР да отговаря за издаването, удължаването и отнемането на удостоверенията за високотехнологичен и/или иновативен проект. Именно за тази цел ведомството разработи специална наредба. Нейното приемане беше едно от условията и реформите, които страната ни трябваше да изпълни по Плана за възстановяване и устойчивост.

От МИР подчертават, че удостоверението не е тип виза за пребиваване в България, а е само един от документите, които са необходими за издаване на разрешение за пребиваване в страната на чужденци, желаещи да развиват иновативен и/или високотехнологичен бизнес.

Решението на министъра на иновациите и растежа за издаване на удостоверението ще се основава на оценката на експертен съвет. Членовете на този съвет могат да бъдат експерти от министерства, от академичната общност, от организациите на бизнеса или неправителствени организации, които имат пряко отношение към стартъп компаниите и фондовете за дялово и рисково инвестиране. За участието си в експертния съвет те няма да получават възнаграждение.

Удостоверението ще бъде валидно първоначално за срок от една година, като впоследствие може да бъде удължено с още две години, ако са изпълнени необходимите условия (заявителят да притежава не по-малко от 50% от капитала на българско търговско дружество, чийто предмет на дейност е заявеният при издаването на документа) и бизнес план.

Времето за издаване на „Стартъп виза“ ще бъде 30 дни с опция за удължаване до два месеца и половина, ако е необходимо да се набавят допълнителни документи. Кандидатстването ще става на български или на английски език, изцяло електронно, без такси.

Подобна практика вече е установена във Франция, Естония, Нидерландия, Финландия, Дания, Ирландия и др.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент