Отстъпката от 25 стотинки за зареждане на гориво е струвала 183 млн. лева на бюджета

3 февруари 2023, 17:19 324

Антикризисната мярка в помощ на физически лица действаше около шест месеца през 2022 г.

Отстъпката от 25 стотинки за зареждане на литър гориво е струвала на бюджета 183,2 млн. лева, съобщиха за БТА от Националната агенция за приходите (НАП).

Антикризисната мярка в помощ на физически лица действаше около шест месеца през 2022 г. – от 9 юли до 31 декември, и бе въведена с актуализацията на бюджета. Бензиностанции правеха отстъпката при зареждане, а НАП по нормативно определен ред възстановяваше средствата към тях. Първоначално бе прието тя да се прилага до изчерпване на заложените в бюджета 150 млн. лева, като впоследствие за нея бяха отпуснати още 38 млн. лева, за да продължи до края на годината.

Отпуснатите средства от бюджета са в размер на 188 млн. лева, като вече е възстановена сумата от 183,2 млн. лева на 586 дружества с обекти за крайно разпространение на горива. Към момента има все още невъзстановени средства на 20 дружества поради некоректно подадени от тях данни.

Отстъпката важеше за литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ – LPG). Компенсацията се даваше за зареждане на леки автомобили – категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябваше да представят малкия талон на превозното средство, за да я ползват. Друго условие беше видът гориво да е с най-ниската цена.

Компенсацията се начислявашe като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата. Бензиностанцията издаваше разширен фискален бон с вписани регистрационният номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и самата отстъпка. Нямаше ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията.

От НАП съобщиха, че не е имало затруднения в процеса по предоставяне на отстъпката. За периода на предоставянето ѝ са направени 114 проверки, при които са установени 14 нарушения. Голяма част от тях са свързани с разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касата.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент