Стартира работна група за създаване на инвестиционен инструмент за финансиране на малки и средни предприятия

5 октомври 2022, 14:21 350

Българската фондова борса, Министерството на иновациите и растежа и Българската банка за развитие съвместно ще разработят инвестиционен инструмент между тях и частни инвеститори

Министерството на иновациите и растежа (МИР), Българската фондова борса (БФБ) и Българската банка за развитие (ББР) сформираха съвместна работна група за създаване на инвестиционен инструмент между тях и частни инвеститори, с който да се финансират малки и средни предприятия, съобщават от МИР.

Предвижда се новият инструмент да финансира напълно прозрачно набирания на капитал през Борсата както дългово – посредством участия в облигационни емисии, издавани през нея, така и дялово – в IPO-та. Освен това този инструмент ще привлича допълнителни средства от индивидуални и институционални инвеститори на Борсата за постигане на целите си. След учредяването се предвижда самият той да осъществи IPO.

Работната група между трите институции се сформира с цел разработване на механизъм за създаването на инструмента съгласно нормативните изисквания. Очаква се работата по него да приключи до края на октомври, след което МИР да пристъпи към практическото му прилагане в ББР. Основният ангажимент на банката ще бъде свързан с обезпечаване на ресурс за дълговите финансирания по проекта, докато БФБ ще бъде ангажирана с привличане на ресурс за частта, свързана с дяловите финансирания.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент