Търговци декларират двойно по-голям оборот по мярката за безвъзмездна помощ

25 януари 2021, 11:02 648

Според говорителя на НАП Росен Бъчваров това е опит за получаване на по-големи средства от държавата

Множество предприятия са декларирали двумесечен оборот, който е двойно по-голям от този за цялата година. Според говорителя на НАП Росен Бъчваров това е опит да получат по-големи суми от безвъзмездната помощ по мярката за микро-, малки и средни предприятия, предаде БНТ.

Над 8 100 са търговците, които са кандидатствали за подкрепа между 10 и 20% от оборота, като поисканата помощ възлиза на 116 млн. лева. Предвижда се още в първите дни на тази седмица 2 200 компании да получат около 20 – 22 млн. лева. Условието за кандидатите е да са били засегнати от заповед на здравния министър – т.е. ресторанти, магазини в търговски центрове, образователни институции и други. Кандидатурите на близо 1/3 от тях вече са одобрени, а през следващите дни се очаква други 3 000 проектни предложения да бъдат оценени.

По думите на Бъчваров, около половината от кандидатите ще получат финансиране в рамките на следващите дни. При някои предприятия има забавяне, тъй като са необходими допълнителни пояснения относно изпратената от тях информация.

Данъчната кампания за 2021 г. стартира преди 2 седмици и вече има подадени декларации. Броят им е малък, тъй като масово се предпочитат предварително попълнените е-декларации, които ще бъдат налични на електронния портал на НАП от март. Бъчваров напомня, че през 2020 г. 90% от декларациите са били подадени по електронен път. Редакция във въведените данни може да бъде направена и тогава, а използваните данъчни облекчения и приходи от наем от физическо лице трябва да се попълнят самостоятелно от подаващия декларацията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент