Ваучерите за храна ще се дават накуп през март

От 1 април ще бъде увеличена и сумата, която може да бъде получена под формата на ваучери

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 28.01.2022 прегледи: 679
Ваучерите за храна ще се дават накуп през март

Ваучерите за храна за януари и февруари ще се изплащат накуп с тези за март, а за работодателите ще се признават като необлагаем разход дотогава – това приеха депутатите в бюджетната комисия на първо четене като преходна норма в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), докато бъде обнародван законът за удължаване действието на Бюджет 2021, предава в. „Сега“.

Заради липсата на бюджет за тази година раздаването на ваучери за храна е спряно. От 1 април с новия бюджет управляващите обещаха да завишат на 200 лева месечната сума, която може да бъде под формата на ваучер, получаван със заплатата. С ваучери вече също така ще може да се плащат сметки за ток, вода, газ и парно. Дотогава размерът на месечната сума остава 80 лева, с които може да бъдат пазарувани само храни. По-вероятно е обаче работещите да получат ваучерите си чак през април.

Освен това от 1 април данъкът върху лихвите от депозити се премахва, тъй като „банките вече не приемат депозити, вдигат таксите по всички сметки и слагат наказателна такса за големите спестявания“, по думите на Любомир Каримански. През 2021 г. приходите от данък "лихва" са в размер на 5 млн. лева, докато разходите за администрирането му били за 5.5 млн. лева.